Прочитај ми чланак

Милорад Додик: ОХР мора бити што пре укинут као реметилачки фактор

0

САРАЈЕВО – Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је јуче у Сарајеву, након другог круга дијалога на високом нивоу о процесу приступања БиХ Европској унији, да БиХ, нажалост, није испунила оно што је требало и да је још „тамо гдје је била раније“.“

Још смо на истом мјесту, што значи да нема имплементације одлуке ‘Сејдић – Финци’ и нема договореног механизма координације“, рекао је Додик новинарима након састанка који је одржан под покровитељством Савјета министара БиХ.

Он је истакао да подржава реализацију „Мапе пута“ и у оном дијелу који подразумијева и већ урађене послове, а то је израда упитника који су тражени за два поглавља.

„Било би добро и за остале области радити упитнике како би могли да се ‘истренирамо’ и да се крећемо даље ка европским интеграцијама. Овдје нас привлачи прича о механизму координације, који до скоро није био важан у БиХ, и драго ми је да су европске структуре увидјеле да је тај механизам веома важан за имплементацију било какве европске политике“, навео је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, тај механизам подразумијева уважавање уставног поретка БиХ и надлежности које су јасно лоциране, а које морају да се уважавају.

Додик је изразио жељу да БиХ што прије аплицира за чланство у ЕУ и добије статус кандидата.

„Тада би се створили услови да се ријешимо ОХР-а, јер је и сама ЕУ раније поручила да је немогуће да се БиХ креће ка Унији са ОХР-ом. Он као реметилачки фактор треба што прије бити укинут, а апликација за чланство у ЕУ била би доказ да ОХР не треба да буде у БиХ. Осим тога, ситуација у БиХ би се значајно релаксирала“, нагласио је Додик.

Он је поновио да Република Српска у случају „Сејдић – Финци“ прихвата само оно што се тражи одлуком Европског суда за људска права у Стразбуру, а то је укидање дискриминације.

„Република Српска се сматра необавезном да учествује у ономе што није предмет одлуке“, рекао је Додик.

(Срна)