Прочитај ми чланак

МИЛО: Не дам оставку, СПЦ је промотер Русије и Велике Србије

0

"Након 30 година на власти, Демократска партија социјалиста је заједно са коалиционим партнерима освојила један мандат мање од нове парламентарне већине. Није се догодио никакав недостојанствен исход за проевропску политку у Црној Гори"

Предсједник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић гостујући на босанској Н1 телевизији упитан остаје ли на челу ДПС, казао је да је последњи мандат добио на конгресу прошле године.

„До краја године имаћемо ванредни конгрес и то ће бити прилика да разговарамо о свим питања укључујући и неопходне кадровске промјене, како бисмо што брже повратили дио изгубљеног повјерења“, рекао је Ђукановић.

Казао је и да се на парламентарним изборима 30. августа није догодио никакав пад, већ да је ДПС након 30 година на власти освојила мандат мање од актуелне већине.

„Овдје није ријеч ни о каквом паду нити је понајмање ријеч о паду било кога лично укључујући и мене. Ја сам 2018. године изабрани предсједник Црне Горе на непосредним изборима са освојених 54 посто подршке и са мандатом који ће трајати још нешто краће од три године. На парламентарним изборима опет није се догодио никакав пад. Након 30 година на власти, Демократска партија социјалиста је заједно са коалиционим партнерима освојила један мандат мање од нове парламентарне већине. Није се догодио никакав недостојанствен исход за проевропску политку у Црној Гори. Догодило се нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима. Црна Гора претендује да буде демократско друштво“, рекао је Ђукановић.

Поновио је да неће поднијети оставку на мјесто предсједника.

„СПЦ перјаница великосрпског национализма“
Казао је и да је Српска православна црква „перјаница великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану“.

Поновио је и да прихвата вољу грађана и да неће опструирати формирање нове власти.

„Било је најава од политичке конкуренције да ће се досадашња власт бавити неким постизборним политичким инжињерингом. Од прве изјаве на дан избора након што су први резултати стигли, саопштио сам да прихватамо вољу грађана и да нећемо опструирати формирање нове власти“, рекао је Ђукановић у Пресингу на Н1.

Упитан како мисли бранити Црну Гору када ће нова већина преузети све полуге власти у Црној Гори, одговорио је:

„Већ сам објашњавао ту недоумицу која се појавила у једном дијелу јавности. Казао сам да прихватамо резултате избора, да нећемо опструирати и успоравати процес и да је то најбољи одговор ДПС и досадашње владајуће колације према интересима Црне Горе“.

Према његовим ријечима, за интересе државе радиће по сваку цијену.

„Ми по сваку цијену радимо у интересу Црне Горе и ово што смо урадили признањем резултата избора ми смо превасходно водили рачуна о међународном угледу Црне Горе“, нагласио је он. „Бранићемо Црну Гору на начин на који се држава може бранити, прије свега политички у Парламенту, али ако треба бранићемо и на другим мјестима. Казао сам да ћемо се свим средствима супротставити било коме ко покуша да угрозни државу Црну Гору и нашу слободу“, истакао је Ђукановић.

Како је рекао, ако би промјена власти подразумијевала угрожавање државног статуса, онда би одговор био борба свим средствима.

„Говоримо у претпоставкама, ја не вјерујем да ће тога доћи већ да ћемо имати прилику да у парламентарној борби водимо дијалог око тога којим ће правцем и динамиком Црна Гора кретати ка циљевима. Ако би промјена власти подразумијевала угрожавање државног статуса, онда је мој одговор овакав како сте сами интерпретирали. Против угрожавања државности Црне Горе и наше слободе борићемо се свим средствима укључујући и она средства која су користили наши преци у одбрани црногорске државе и црногорске слободе“, додао је он.

Упитан зашто свештеници Српске православне цркве посредују у формирању нове Владе, предсједник Црне Горе је одговорио:

„Због тога што је основна идеја те политике идеја посрбљавања Црне Горе. Од времена обнове црногорске независности, Демократска партија социјалиста одлучно инсистира на новом систему вриједности, на грађанској држави Црној Гори упркос честим покушајима просрпске опозиције да уставно преформулише Црну Гору. Као што знате, у уставу је записано да је Црна Гора грађанска, а просрпска опозиција је тражила да се Црна Гора дефинише као држава српског и црногорског народа. Поред тога инсистирамо на мултиетничкој демократији, однос према мањинама те националистичке опозиције – знате. Имали сте прилике да неке од тих слика видите у првим данима након избора“, рекао је Ђукановић.

Додао је да „насупрот томе националистичка опозиција у континуитету, а посебно у предизборној кампањи потпомогнута Српском православном црквом је жељела да Црну Гору одврати од тих вриједности“.

„Та политика упорно инсиситира да је Црна Гора српска држава која би морала бити у оквиру стратешких, безбједносних и вањскополитичких интереса Русије. Та политика је у својој реторици и током кампање инситирала да је НАТО четврти рајх, да је европска цивилизација – цивилизација трулих вриједности и да због тога Црна Гора гријеши када инситира на остваривању чланства у Европској унији. Јасно је потпуно да је ударна песница такве политике у име великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану била Српска православна црква и отуда је логичан одговор на питање: свештеници Српске православне цркве су дјеловали и даље дјелују у складу с тим националистичким интересима и интересима за идентитетско потирање Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

„Једва чекам да се Кнежевић врати, не бојим се кривичних пријава“
Ђукановић је рекао и да „једва чека“ повратак Душка Кнежевића у Црну Гору истакавши да се ради о „одбјеглом криминалцу“.

Предсједник Атлас групе Душко Кнежевић раније је рекао да је спреман да одговара за оно што је урадио, али и да је Ђукановићу „боље да напусти земљу што прије“.

„Замислите те претенциозности. Ријеч је о човјеку који је под неколико оптужница Специјалног тужилаштва у Црној Гори. Ријеч је о човјеку који је до прије неких десет или петнаест дана био на међународној потјерници Интерпола, који је у режиму строгог надзора у Лондон. У процедури је одлучивање о његовом изручењу Црној Гори и сада такав човјек изриче оцјене и саопштава да он или официјелни шеф државе Црне Горе неће бити на слободи када се он врати у Црну Гору. Мој одговор је – једва чекам да промијени оно што је очигледно његов наум да бјежи од правде јер је ријеч о одбјеглом криминалцу, једва чекам да се врати у Црну Гору, једва чекам да саопшти све то што има правосудним органима, а онда није тешко претпоставити ко ће се гдје наћи, ко ће бити у затвору, а ко ће наставити да обавља јавне функције у држави Црној Гори“, поручио је Ђукановић.

Коментаришући наводе да ће против њега бити поднесене кривичне пријаве, он истакао је да се пријава – не боји.

„Не бојим се никаквих кривичних пријава, дуже од тридесет година обављам јавне функције и свих тих година имао сам оштру конкуренцију и рекао бих често непримјерену критику. Врло често су оптужбе против мене долазиле и с регионалних адреса, најчешће из Београда, али и од стране пробеоградске опозиције у Црној Гори. Не бојим се због тога што знам како сам радио и увијек сам се трудио да беспоговорно поштујем оно што је уставно-правни систем Црне Горе. Тако да мој статус као грађанина не зависи од тога која ће политичка власт бити у Црној Гори већ оног што сам радио, нема никаквог мјеста зебњи. Ријеч је о једној грубој, неаргументованој политичкој реторици чији је циљ био да произведе анимозност бирачког тијела према мени и политичкој структури коју сам представљао. Ево сада имамо и такав исход на изборима и убијеђен сам да ће надлежни државни органи обављати свој посао као и до сада, одговорно и у складу са уставом. И да неће судити било ком поједницу на основу неодговорне и нечињеничне политичке реторике“, рекао је Ђукановић.

На питање када ће формално дати мандат Здравку Кривокапићу за формирање Владе Црне Горе, рекао је да је уставом предвиђен рок од мјесец дана најавивши да ће обавити свој посао.

„Уставом предвиђени рок је мјесец дан и мислим да још увијек није протекло ни седам дана од тог рока и тешко можемо говорити о одуговлачењу. У предвиђеном року ћу обавити свој посао и кандидат за позицију мандатара од мене као предсједника ће добити мандат за састав Владе“, додао је.

„Није истина да сам са Вучићем у пословним везама“
Упитан за пословне везе са предсједником Србије Александром Вучићем, предсједник Црне Горе је рекао да „то да послују није истина“.

„То је обична политичка бесмислица којом конкуренти моји и Вучића у Србији покушавају да остваре своје политичке интересе. Никада никакве пословне и било какве интересе нисам имао и немам ни са Вучићем ни са било којим другим државником са којим сам се сретао“, рекао је Ђукановић.

На оцјену да су му „попови дошли главе“ казао је да он није одговоран што је Закон о слободи вјеророисповјести усвојен, али да га је са задовољством подржао.

Предсједник Црне Горе је рекао и да му је „разумљиво незадовољство“ традиционалних лидера ДФ који су водили борбу за своје идеје, те да сада кад су те идеје добиле премоћ на изборима, да лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић жели да их одстранити из процеса конституисања власти.

На питање да ли се предао и хоће ли се борити за повратак на власт Ђукановић је рекао:

„Ни случајно да сам се предао“.

Ђукановић је рекао и да се током последњих мјесеци са адреса из Београда, укључујући и Вућића могли чути оцјене о њиховој заинтересованости за попис.

„Замислите да се ја из Црне Горе јавим и кажем да сам заинтересован за резултате пописа у Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији. Та изјава потврђује да постоји интенција да се мијеша у унутрашње ствари сусједних држава, да се жели изводити идентитетски инжењеринг у региону како би се стварао „спрски свет“ што је еуфемизан за велику Србију и на тај начин се најгоре говори о људима којима се желите обратити“ рекао је Ђукановић.