Прочитај ми чланак

МИЛИВОЈЕВИЋ: Вучић не може да победи на изборима ако открије план за Косово

0

Аналитичар Цвјетин Миливојевић изјавио је да је могуће да председник Александар Вучић на пролеће распише изборе, уколико је добио захтеве, првенствено из Вашингтона и Брисела, да реши питање Косова до краја 2019. године.

„Вучић не може победити на изборима уколико пре избора отрије коначно карте и учини видљивим свој невиђени план за Косово. Уколико би он оголио план пре избора, онда би шансе да добије изборе са апсолутном већином биле никакве, такве шансе не постоје“, рекао је Миливојевић за Бету.

Он је оценио да би Вучић у таквој ситуацији освојио изборе са „танком већином“ – око 40 одсто гласова, јер две трећине његових гласача сматра да је управо он највећи гарант целог Косова унутар Србије и гарант да се не дозволи пријем Косова у Уједињене нације.

Миливојевић је казао да ће се Вучић потрудити да обезбеди легитимитет и легалност тих избора, тако што ће „бацити удицу опозицији, како би се неко упецао“.

„Уколико опозиција не жели да се обрука, да поништи саму себе, она не сме да изађе, не зато што се на улици осваја власт, већ зато што треба довољно да пристисну власт да обезеди нормалне, регуларне, демократске изборе, макар толико демократске какви су били 2012. када је Томислав Николић победио на изборима Бориса Тадића“, рекао је он.

О томе да ће избори бити расписани на пролеће већ данима пишу медији, а ни сам Вучић у новогодишњим интервјуима није негирао такву могућност.

Вечерње новости су објавиле да се Вучић уочи Нове године видео са најближим сарадницима и да је разматрао могућност изласка на биралишта у 2019. години за крај марта или првој половини априла. Како наводи тај лист, одлука о изборима била би „бацање рукавице у улице опозицији“, али и прилика да Вучић учврсти власт.

Гоати: Расписивање избора зависи од воље неколико људи

Одлука о расписивању ванредних парламентарних избора на пролеће зависиће од воље неколико кључних људи, изјавио је социолог Владимир Гоати.

„То је тешко питање, јер практично све зависи од воље пар кључних људи и ту никакво знање и теоријско утемељење не може да помогне“, рекао је Гоати.

Према његовим речима, уколико до избора дође они би ојачали легитимитет владајуће гарнитуре. Гоати, који је и председник Транспарентности Србија, казао је да би било добро да се пре расписивања избора, договоре представници власти и опозције око изборних услова.

„Без обзира када ће бити избори, ја мислим да би добро било да се о условнима за изалазак на изборе власт и опозиција договоре, јер мислим да је Србија давно прешла ону црвену границу демократских и недемократских избора, после 5. октобра“, казао је он.

Гоати је оценио да би власт требало да покаже спремност да исправи евентуалне пропусте и слабости у изборној процедури.

„Не може нанети штету то што су избори више деморкатски него што су били. Добро је и да се власт перципира као легитимна и прихваћена“, оценио је Гоати.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!