• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Мишљење
  • МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ ЗА СРБИН ИНФО: Уместо подела, родољуби боље да мисле на одбрану РС и савез с Русијом
Прочитај ми чланак

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ ЗА СРБИН ИНФО: Уместо подела, родољуби боље да мисле на одбрану РС и савез с Русијом

0

milica djurdjevic zavetnici

Српски сабор Заветници ће учествовати на предстојећим изборима у Србији и спремни су на сарадњу са свим патриотским странкама и покретима. Ово у интервјуу за „Србин инфо“ истиче Милица Ђурђевић, портпарол Заветника.

Геополитичка кретања, полако али сигурно, стварају мултиполарни свет. Русија је све јача, док владајућа коалиција у Србији државу једнострано везује за пропали брод ЕУ који само што није потонуо. Зашто је онда патриотска опозиција још довољно неактивна и не користи ситуацију да ка себи каналише незадовољство народа?

– Државно руководство Србије не препознаје промену геополитичких прилика и чињеницу да свет више није униполаран. На нашем примеру, за само шест месеци имали смо прилику да видимо на који начин су Руска Федерација и њени савезници пред међународном заједницом одбранили суверенитет и националне интересе српског народа. Ветом на срамну Резолуцију о Сребреници, а потом и подршком у УНЕСКО, Србија је још једном имала прилику да увиди ко су јој пријатељи у свету.

Упркос великој медијској блокади и прогону неистомишљеника режима, Заветници су изузетно активни на свим пољима. Чланство покрета је запажено порасло, основано је више десетина нових градских и општинских одбора. Ресорни савети у оквиру Заветника понудили су низ конкретних решења у области националних и државних питања, привреде, здравства, образовања и културе, као и безбедносних изазова са којима се Србија суочава.

Нарочито смо радили на јачању међународних односа са нашим пријатељима у Европи и свету. Интензивно се повезујемо са снагама евроскептика, као и са званичним структурама у Руској Федерацији. Делегација Заветника боравила је на међународним форумима у Москви и Минску на позив фондација под покровитељством Министарства спољних послова РФ. У том погледу планирамо низ значајних посета, заједничких конференција и пројеката.

Оно што Заветнике разликује је присуство на терену, конкретне активности и спремност да у сваком тренутку реагујемо на значајна државна и национална питања. Не улазимо у међусобне сукобе између партија које се декларишу као патриотске, јер сматрамо да Србија више нема кондиције за даље поделе.

Хоће ли бити избора у 2016. години и да ли бисте на њих ишли на заједничкој листи патриотске опозиције? Како коментаришете ставове да странке патриотске оријентације сносе одговорност што одбијају да заједничким деловањем постану права и снажна опозиција СНС режиму?

– На Првом конгресу Српског сабора Заветници одржаном 24. октобра једногласно је усвојена политичка платформа, која обухвата суштинска програмска начела покрета и принципе којима ћемо се руководити на предстојећим изборима.

Спремни смо за сарадњу са свим политичким партијама и покретима који ће доследно заступати суверенистичку и национално одговорну политику и са којима делимо суштинске принципе унутрашње и спољне политике.

Наши одбори широм Србије увелико се припремају за локалне и покрајинске изборе.

Окупљајући некомпромитоване људе од знања и интегритета, поштоване у својим срединама, желимо да грађанима понудимо алтернативу и охрабримо велику већину која никоме не поклања своје поверење.

Постоји воља међу чланством да се покрет на наредној годишњој скупштини региструје као политичка партија. На изборима ћемо наступити као снага коју Србија дуго чека, спремна да се суочи са стварним положајем државе и народа.

milica i sergej lavrov

Очекујете ли да ће Запад ускоро ставити званични Београд пред свршен чин – дозволите да Косово добије столицу у УН, уведите санкције Русији, одрекните се Републике Српске? Да ли по вама постоји шанса да власт у Србији ипак пружи некакав отпор Западу и направи макар благи заокрет у спољној политици?

– У недавно отвореном поглављу 35 стоји јасна обавеза Србије да у потпуности нормализује односе са тзв. Косовом, што значи и укидање свих још постојећих српских државних структура на КиМ као и обавезу наше државе да не спречава напоре тзв. Косова да оно постане чланица међународних организација, што подразумева и могућност чланства у УН.

Поражавајуће је да државно руководство Србије свечаном церемонијом слави улитиматуме и проглашава их за највећу победу новије српске политичке историје.

Доласком новог америчког амбасадора у Београд најављује се интензивирање притисака да Србија уведе санкције Руској Федерацији, као и захтев да режим у Београду ослаби своје везе са институцијама Републике Српске и подржи нелегитимне захтеве западног дела међународне заједнице за ревизију Дејтонског мировног уговора што би довело до потпуног укидања политичке самосталности Републике Српске.

Последњи је час да се прекине погубна политика евроатланстких интеграција и направи заокрет у спољној политици.

Спремност Руске Федерације и држава БРИКС за јачање економске сарадње са Србијом представља алтернативу пропалом концепту Европске уније и дужничком ропству које проистиче из кредитног аранжмана са ММФ и Светском банком.

Подсећам да Србија са Руском Федерацијом већ има изузетно повољан Споразум о слободној трговини који садашња власт уопште не користи, а управо су такви инструменти сарадње могућност да се покрене један нови курс у спољној политици, који ће обезбедити заштиту суверенитета, одбрану граница и побољшање животног стандарда наших грађана.

Постаје јасно да се спрема удар на Републику Српску. Шта ћете као странка предузети по овом, веома важном питању за српски народ у 2016. години?

– Република Српска суочава се данас са покушајима појединих западних ценатара моћи и централистичких власти у Сарајеву да укину њену самосталност, пониште Дејтонски мировни уговор и спроведу насилну унитаризацију Босне и Херцеговине.

У тренуцима када руководство Републике Српске улаже огромне напоре у одбрани њеног уставно-правног поретка и стабилизацији политичких прилика неопходно је да пружимо подршку нашем народу који је сам подигао и бранио Републику Српску.

Користим прилику да најавим да су Заветници почетком јануара покренути кампању „Сачувајмо Републику Српску“ у сусрет обележавању Дана Републике Српске. Планирамо низ активности са циљем да упутимо речи охрабрења народу и руководству Српске.

Срби, западно од Дрине, одувек се су били мета највећих удара на српско национално биће и његову државност. Наша кампања је прилика да грађане Србије упутимо на све изазове пред којима се Република Српска налази. Ми нећемо седети скрштених руку, имамо моралну и сваку другу одговорност да будемо солидарни у очувању вековне тежње српског народа да одбрани темеље своје државности на тим просторима.

Milica-DjurdjevicДа ли очекујете да Србија коначно обнови своје наоружање?

– Суочени са чињеницом да се скоро све државе у региону наоружавају, а да се при томе ради о чланицама НАТО пакта, неопходно је да као држава предузмемо конкретне потезе.

Српски сабор Заветници сматра крајње неодговорном и безбедносно врло опасном политику режима који не жели да схвати реалност претње која нам долази како од све агресивнијег размаха тероризма у Европи, тако и од поједних држава НАТО пакта које желе своје чланство у тој организацији да искористе за даље уцењивање Србије и њено територијално распарчавање.

Ми сматрамо да је од изузетног значаја то што наша држава има статус посматрача у ОДКБ, јер нам то пружа мноштво могућности помоћу којих можемо да ојачамо свој војно-безбедносни потенцијал, заштитимо своје границе, а нашим грађанима омогућимо безбедност.

У том погледу неопходно је поништити споразуме који омогућавају присуство НАТО трупа на српској територији, што је случај са Индивидуалним акционим планом, на који смо упозоравали у кампањи „Србија никада у НАТО!“.

Свако даље приближавање чланству у Западном војном савезу искључује могућност сарадње на безбедносном пољу са Руском Федерацијом и чланицама ОДКБ.

Потребно је и враћање обавезног војног рока, као и процесуирање оних који су уништили целокупан оружани арсенал, а српску војску устројили по моделима НАТО пакта – закључује Милица Ђурђевић.

Извор: СРБИН.ИНФО – Алексеј Димитријевић