Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛОВА ПРОТИВ руског вета

0
Фото: Танјуг - Срђан Илић

Фото: Танјуг – Срђан Илић

Руски вето на британски предлог резолуције о дешавањима у Сребреници, испоставиће се, један је од важнијих политичких догађаја у 2015. години.

Заправо, од установљавања тела за имплементацију Париско-дејтонског мировног споразума, ово је први пут да Русија овако реагује на неки предлог западних сила који се тиче Босне и Херцеговине.

Русија на Балкану нема само економске и енрегетске, већ и политичке интересе. То је порука са последњег заседања Савета безбедности. А, политичким интересима се не тргује. Русија се, дакле, окреће Балкану. Постепено и колико јој могућности дозвољавају, али се окреће.

За Србију је ово повољно, јер се показало да њене интересе, у оваквим приликама, нема ко да брани осим Русије. Повратак Русије је дочекан са пуно оптимизма међу Србима. Социјалне мреже су „експлодирале“ после говора амбасадора Чуркина на Ист риверу. Коначно имамо савезника, кадрог да нас заштити и на страшном месту постоји.

Међутим, све ово није вест за западне медије који се штампају или емитују на српском језику. За Б92 и Блиц, на пример, ударна вест је долазак Ангеле Меркел у Београд. Начин на који извештају, могао би се, рецимо, упоредити са комунистичким периодом и начином како су тадашњи медији извештавали о посетама Хајла Селасија или Моамера Гадафија Београду. Ишло се чак дотле, да је установљена и нова теза везана за данашњу немачку дипломатију: у зависности од тога које је боје сако који обуче Ангела Меркел-такве ће бити и њене политичке поруке.

Пошто је у Београд допутовала у светлим, летњим тоновима, ваљда је то требало да значи и да ће њене поруке бити лепе. Ова надања је потврдио један таблоид, са насловом како „Ангела брани Србе“. Наравно, нити из текста, а поготово не из изјава немачке канцеларке се не може видети како је она решила да „брани Србе“.

Цела њена посета се вртела око две ствари: Косово и мере штедње. Још је и трећу споменула: мигранти. У очима Немачке, задаци за Србију остају исти: 1) наставити са пуштањем тзв. Републике Косово у самосталност; 2) контрола јавних финансија како би се одржала макроекономска стабилност и како не би било угрожено враћање кредита немачким банкама; 3) задржати што је могуће више миграната у Србији, да не би стигли до Баварске.

И то би сада Срби требало да славе.

Западни медији на српском језику су пробали да праве питу од чега се не прави. Долазак Меркелове је требало да затрпа вест о решености Русије да се врати на Балкан. Био је то пропагандни трик, како би се представило да Србија има пријатеља у Немачкој. А што се Руса тиче, они су ту само због својих интереса. Срби су се, иначе, навикли на ово. Џаба пропаганда, они се Русије одрећи неће, нити ће поверовати у причу о благонаклоности Меркелове. Али, Русија би из свега могла да извуче неке поуке. Барем када је реч о присуству њених медија и информативних кућа на Балкану.

Извор: Фонд Стратешке Културе