Прочитај ми чланак

Медведев пожелео Србији мир, слободу, просперитет и благостање

0

Говорећи у Скупштини Србије, премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.

 После полагања венаца на Спомен-гробље Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, премијер Медведев ће се састати с председником Вучићем, с којим ће разговарати у четири ока. У 18.40 Вучић и Медведев ће се у Палати Србија обратити медијима, а потом ће у Центру „Сава“ присуствовати свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Медведев је стигао у Србију око 12 сати, после чега је присуствовао војној паради где је заједно са председником Србије Александром Вучићем посматрао приказ способности ВС „Слобода 2019“. 

17:31
Колона у којој се налази руски премијер Медведев на путу до Новог гробља где ће положити венце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.

17:21
Током посете Дмитрија Медведева Београду биће потписано 11 споразума између Русије и Србије

16:46
Медведев: Честитам годишњицу, желим вам мир и слободу
Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.

У обраћању на посебној седници Народне скупштине Медведев је рекао да му је част што борави у Београду баш на даншњи дан када се обележава ослобођење од фашизма.

„Наши односи нису се променили. Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фажизма и жлеим вам мир, слободу, просепритет и благостање“, поручио је Медведев.

16:46
Медведев: Честитам годишњицу, желим вам мир и слободу

Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.

У обраћању на посебној седници Народне скупштине Медведев је рекао да му је част што борави у Београду баш на даншњи дан када се обележава ослобођење од фашизма.

„Наши односи нису се променили. Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фажизма и жлеим вам мир, слободу, просепритет и благостање“, поручио је Медведев.

16:30
Медведев се обраћа посланицима у Скупштини Србије

16:00
Западни медији о посети Медведева: Потврда блиских веза Србије и Русије
Америчка агенција АП оценила је да је посета руског премијера Дмитрија Медведева Србији илустрација блиских културних, историјских и верских односа Србије и Русије.

АП наводи да је руски премијер присуствовао војном приказу поводом 75. годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације у чему су учествовале југословенске и совјетске снаге.

Уз стотине грађана и српско руководство Медведев је пратио антитерористичку вежбу и дефиле војника, борбених возила и оружја, хеликоптера и авиона, наводи агенција и подсећа да је Србија савезник Русије на Балкану.

Америчка агенција подсећа на став Србије да не улази у НАТО, једним делом због тога што је та Алијанса бомбардовала земљу 1999. године како би се окончао сукоб на Косову и цитира данашњу поруку председника Србије Алекдандра Вучића после приказа да ће Србија знати „како да заштити своје небо, земљу и људе“.

Русија помаже Србији да ојача војску, иако Београд формално тежи чланству у ЕУ, констатује АП и додаје да је званична Москва недавно појачала напоре да обнови свој утицај међу некадашњим комунистичким дрзавама источне Европе.

Ти напори изазивају забринутост на Западу који жели да Балкан, после ратова деведестих година, види интегрисан у ЕУ и НАТО.

Италијанска агенција Анса известила је такође о посети руског премијера Медведева Београду, наводећи да он присуствује прослави 75. годишњице ослобођења града као и војној паради.

У средишту разговора руског премијера и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић налазе се јачање економске и трговинске сарадње између Русије и Србије, при чему ће бити потписано више билатералних споразума у области пољопривреде и железничке инфраструктуре, наводи Анса.

Италијанска агенција преноси и да би Медведев поподне у српском парламенту, између осталог, требало да пружи пуну подршку Београду по питању Косова, будући да Москва не признаје независност Приштине и подржава територијални интегритет Србије.

15:50
Русија враћа 166. страницу Мирослављевог јеванђеља у Србију
У оквиру споразума који ће данас потписати руски и српски званичници је и споразум о примопредаји 166. странице Мирослављевог јеванђеља

15:21
О чему су разговарали Брнабићева и Медведев
Премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, сложили су се да њихови разговори представљају прилику да се јос једном потвди спремност за даљи развој сарадње између две земље и обележи савезништво из Другог светског рата.

Брнабић је захвалила премијеру Русије на посети нашој земљи, која, како је истакла потврђује ниво односа Србије и Русије.

„Добродошли и хвала што се данас одвојили време да обелезизмо наше савезништво у Другом светског рату“, поручила је Брнабић на почетку разговора у четири ока са руским колегом.

Она је додала да је за Србију велика част што је у јануару ове године угостила и председника Русије, Владимира Путина.

„И ваша посета потврђује ниво односа између Русије и Србије“, нагласила је Брнабић.

Премијер Русије Дмитриј Медведев изразио је данас задовољство што је поново, после 10 година, у посети пријатељској Србији и то још тако значајним поводом као што је 75. годишњица ослобођења Београда од нацистичке окупације.

15:02
У току је тет-а-тет састанак Брнабићеве и Медведева.

14:46
Медведев стигао на састанак са српском премијерком
Свечани дочек за високог госта из Русије уприличен је уз интонирање химни две земље, и свечану гарду Војске Србије.

Након дочека, следи тет-а-тет састанак Брнабић и Медведева.

14:41
Председници влада Србије и Русије Ана Брнабић и Дмитриј Медведев на аеродрому у Београду
Медведев на осам локација у Београду, већина улицa се затвара

14:41
Свечани дочек за Медведева испред Палате Србије

FOTO: SRBIN.INFO

12:48
Специјалним дејствима на групе терориста започео приказ способности Војске Србије у Батајници.
На делу је противтерористичка акција. Тимови специјалних снага прилазе објектима у којима су условни терористи.

FOTO: SRBIN.INFO

12:39
Дмитриј Медведев стигао у Батајницу
Руски премијер Дмитриј Медведев стигао је на аеродром у Батајници. Њега је дочекао председник Србије Александар Вучић.

FOTO: SRBIN.INFO

12:30
Председник Вучић на аеродрому очекује долазак руског премијера.

Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

FOTO: SRBIN.INFO

12:13
Медведев слетео на београдски аеродром „Никола Тесла“
Медведев је на београдски аеродром слетео нешто после 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић.