Прочитај ми чланак

МЕДОЈЕВИЋ: Влада без политичара опасан преседан

0

Одлука мандатара црногорске владе Здравка Кривокапића да међу експертима у новој влади неће бити нико са посланичких листа није баш наишла на благонаклон став представника листе „За будућност Црне Горе“, чији је он носилац био.

Упркос томе што се не слажу са ставом мандатара да у влади, осим експерата, не седи ниједан политичар, за Данас наводе да ће ипак подржати и такву владу, ако у њој не буде ниједан представник Ђукановићеве Демократске партије социјалиста.

Фото: in4s.net

Међутим, Небојша Медојевић, лидер Покрета за промјене, наводи за наш лист да ће уколико се формира таква влада то представљати опасан преседан и експеримент, а да ће Кривокапић преузети комплетну одговорност за стање у земљи.

Упркос томе што су на састанку код Кривокапића пре неколико дана пале тешке речи између лидера коалиције „За будућност Црне Горе“ Андрије Мандића и Милана Кнежевића с једне и мандатара Кривокапића с друге стране, подршка новој влади која би требала ускоро да буде формирана неће изостати.

Мандић за Данас каже да нема спора да ће његова странка Нова српска демократија гласати за избор нове владе, ако у њој не седи нико из ДПС-а, дотле Кнежевић истиче да због једностраних критика на његов рачун, он убудуће неће давати изјаве за наш лист.

Сазнајемо, ипак, да ће и посланици његове Демократске народне партије гласати за Кривокапићев кабинет.

Много речитији од њих је Небојша Медојевић, који сматра да ће влада експерата у којој неће седети ниједан политичар са изборне листе бити аутократска, без легалитета и легитимитета и да ће један човек на себе преузети комплетну одговорност за стање у земљи.

Медојевић каже да пре два месеца, када су параполитичка организација која се звала најпре „Не дамо наше светиње“, а потом прерасла у Не дамо Црну Гору и свештеник СПС Гојко Перовић предложили Кривокапића за носиоца листе, није било речи да ће он бити мандатар.

– Он је требало да врати мандат, али се касније испоставило да је направљен дил између делова цркве и крупног тајкунског капитала око концерна Вијести и да се жели формирати влада без политичких партија, чији ће министри одговарати само Кривокапићу. То до сада није виђен концепт и ја сам рекао Кривокапићу да има личну одговорност за стање у земљи, јер тај експеримент и преседан неће добро донети народу који је очекивао промене. Таква влада неће бити влада дисконтинуитета са Ђукановићевим режимом, нити ће разобличити моћне центре који су је формирали – објашњава Медојевић и додаје да је Кривокапић условио коалицију „За будућност Црне Горе“ да подржи такву владу.

На питање због чега мора да подржи такву експертску владу, Медојевић одговара да је то стога што је Кривокапић био њихов носилац листе, иако се врло брзо испоставило да је то била грешка.

– Ја сам био против тога, али колега Андрија Мандић је водио те преговоре и погрешио је. Ја нисам учествовао у састанцима по црквама које враћају Црну Гору у средњи век. Дозволио је Мандић да црква поставља носиоца листе и сада смо жртве тог погрешног потеза пред изборе – објашњава саговорник Данаса.

На питање да ли ће осим „За будућност Црне Горе“, друге странке из победничке коалиције имати своје министре у Влади, он одговара да неће, те да министар неће бити ни Дритан Абазовић.

– Абазовић је само потрчко и курир који преноси поруке између учесника у преговорима. Он није председник странке, јер су власници те странке власници Вијести Мишко Перовић и Жељко Ивановић. У Влади која ће имати 12 министарстава седеће људи за које нико није никада чуо – каже лидер ПЗП и додаје да је очекивао да ће бити део владе и да ће се бавити демократским реформама и демонтажом Ђукановићевог система.

Он напомиње да је падом Ђукановића престала и његова потреба да буде посланик и да ће након 14 година колико је био опозициони посланик поднети оставку и на посланичку функцију.

– Мој политички циљ је остварен. Био сам посланик да срушим Ђукановића – поручује Медојевић и додаје да је изненађен чињеницом да четири човека формирају Владу Црне Горе и да мандатар који је био носилац листе „За будућност Црне Горе“ све време ради против сопствене листе не би ли основао своју партију, јер се очекује да ће организација „Не дамо Црну Гору“ састављена од професора прерасти у политичку партију.

– Два месеца смо причали о некој другачијој влади, причали о ресорима, да би на последњем састанку код Кривокапића он обелоданио да хоће владу без политичара иако је разговарао са свим странкама о формирању владе. То је изазвало шок код свих који су присуствовали том састанку. Кривокапић је неодговоран и неозбиљан човек, склон променама позиција – закључује у разговору за Данас Небојша Медојевић.

Власници Вијести јуче нису желели да коментаришу Медојевићеве тврдње да су они власници партије Црно на бијело, чији је лидер Дритан Абазовић и да директно учествују у креирању будуће владе.

С обзиром на раније постављене рокове, очекује се да Кривокапић за неколико дана изађе у јавност са списком министара и планом рада.