Прочитај ми чланак

Медојевић: Ђукановић покушао да превари и Русе и НАТО

0

nebojsa-medojevic-afp_f(ИН4С)
Подгорица – Члан председништва Демократског фронта Небојша Медојевић изјавио је за „Дан“ да у потпуности верује Сергеју Шојгуу, који је рекао да је у КАП уложено 300 милиона еура, и додао да руска веза Мила Ђукановића и Милана Роћена није била заснована само на економским интересима.

„Шојгу, као стари прекаљени обавештајац, искористио је кодно име „КАП” којим се означава операција економских, безбедносних, политичких и геостратегијских веза црногорског режима са Русијом. Очигледно је да је Ђукановић Русима обећао и неке геостратегијске концесије, највјероватније тоталну опструкцију НАТО интеграција, а у замену Руси су „уложили” у „КАП”, то јест приватне послове врха режима 300 милиона еура. Читава операција је, по свему судећи, реализована преко кластера оф шор фирми иза којих формално стоји један израелски бизнисмен“, рекао је Медојевић.

Према његовим речима, матична фирма је била Ав пропертис са седиштем у Будви.

„Иста „физичка лица су оснивачи и повезаних фирми Оганим пропертис, Миришта пропертис, Каменово пропертис, Подгорица пропертис, Монтенегро шорс пропертис, Монтенегро вјувс пропертис и Си колони. Они су новцем од Руса купили више стотина хиљада квадрата земље на приморју и изградили већи број стамбено-пословних комплекса. Све објекте граде Бемакс, Генекс и фирма Бохор, шуре бившег премијера Игора Лукшића“, појаснио је Медојевић.

Он је истакао да им заштиту и безбедносну логистику пружају високи оперативци АНБ, сада већ глобално познати као блиски пријатељи нарко-босова Шарића, Калића и Кељмендија.

Медојевић је рекао да су Ђукановић, Роћен и Лукшић су кључни државни функционери који су доносили одлуке о приватизацији КАП-а, гаранцијама и уговору о поравнању, који сада прете да доведу земљу у банкрот.

„Ових 300 милиона које Руси сада, са правом траже, основано се сумња, потрошени су за приватни бизнис високих државних функционера, као директна корупција због које Влада у прошлом и овом сазиву доноси одлуке на штету Црне Горе. Ђукановић је покушавао да, као краљ Никола, игра на две столице и превари и НАТО и Русију што је довело до погубних последица по земљу“, нагласио је Медојевић.

Повећање ПДВ-а, кризни порез, таксе, замрзавање пензија и ново задужење од 220 милиона еура, нагласио је Медојевић, директна су последица корупције врха ДПС.

„Због тога ДФ сматра да се ни цент таквих дугова не сме и не треба платити и да је једини спасоносни план за Црну Гору, смена власти и покретање кривичне истраге за корупцију против Ђукановића, Лукшића и Роћена уз заплену њихове покретне и непокретне имовине у земљи и иностранству. Зато је ДФ био против плана ДПС-а и СНП-а који је предвиђао да се плате све гаранције и дугови КАП-а од 250 милиона еура, без покретања кривичне истраге против Ђукановића и дружине“, закључио је Медојевић.