Прочитај ми чланак

Медији: Косовске снаге безбедности са САД вежбају одбрану од руског напада

0

ТЗВ. Косовске снаге безбедности (КСБ) обавиле су последње припреме за учешће у заједничкој војној вежби под називом „Бранилац Европе 23“, у оквиру које ће до 23. јуна са оружаним снагама САД на Косову увежбавати одбрану од евентуалног руског напада.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, реч је о вежби која треба да демонстрира постојање кредибилне силе за одбрану НАТО савезника од евентуалног руског напада а припреме КСБ изведене су у касарни „Адем Јашари“ у Приштини, у присуству команданта те формације генерал-потпуковника Башкима Јашарија и министра одбране Арменда Мехаја.

Фото: Фејсбук/Armend Mehaj

„Много више од уско стручног и експлицитно војног значаја, очигледно је да Влади Косова главни циљ представља да афирмише КСБ али и висок ниво војно-политичких односа са својим главним савезницима – САД и НАТО. Како је наведено у медијима, за те потребе КСБ ће у вежби употребити два од укупно три батаљона којима располаже, што је процењено на око 1.300 људи“, наводи се у тексту.

Са америчке стране, вежба „Бранилац Европе 23“ представља део провере способности читавог НАТО да заштити савезнике од пројектоване руске инвазије, а у ту сврху на територију Западног Балкана биће пребачена јединица ранга дивизије из САД.

„Процена је да ће Американци употребити око 9.000 припадника својих оружаних снага а да ће у том увежбавању конвенционалног сукоба са Русијом бити ангажовано још око 17.000 савезничких војника широм Европе. Вежба ће трајати нешто мање од два месеца и у њој ће учествовати готово све земље и територије око Србије“, додаје се у тексту.

Портал наводи да ће косовски албанци у вежби користити сва релевантна оклопна возила којима располажу а од артиљерије ће употребити минобацаче.

Циљ је проверити готовост снага и способност ангажовања наоружања у случају потребе, па је процењено да ће у ту сврху из магацина широм Европе и бити деконзервирано готово 13.000 примерака борбене технике.

„Преко луке Драч у Албанији војни ефективи САД биће пребачени ка Хрватској и Грчкој, а у вежби ће претежно учествовати припадници националних гарди Минесоте и Ајове. На тај начин се шаље и снажна политичка порука да је Србија, иако неутрална и са већинским расположењем становништва да се сврста на страну Русије, заправо више није доживљена као опасност, јер се налази дубоко унутар територије под јасном контролом НАТО земаља“, оцењује се.

Претпоставка је да ће у току вежбе бити коришћена искуства из актуелног рата у Украјини па ће се стремити унапређењу способности далекометне артиљерије и снага ПВО.

У том смислу, КСБ ће бити од занемарљивог значаја јер не располажу потребним наоружањем, али ће зато бити ангажовани капацитети САД са вишецевним лансерима ракета Химарс, као и ПВО снаге Румуније и Италије.

„Интересантно је да су са списка учесника вежбе ‘испале’ оружане снаге БиХ због лоше спроведних припрема, мада није јасно да ли то може бити и последица наводно добрих политичких веза које председник Републике Српске Милорад Додик има са Москвом“, пише у тексту.