Прочитај ми чланак

Марко Јакшић: Уставни суд да се изјасни о споразуму са Приштином

0

Marko_Jakšić

(Бета)
Посланик ДСС Марко Јакшић каже да Уставни суд Србије треба да се изјасни о споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине пре расписивања референдума.

Према његовим речима, тај захтев налази се у Декларацији Сабора српског народа, која је усвојена на скупу у Косовској Митровици прошле недеље.

„У тачки број три Декларације, коју смо усвојили у присуству неких 20.000 људи, стоји наш захтев да пре референдума бриселски споразум иде на оцену Уставног суда“, рекао је Јакшић.

Он је додао да изјава председника Владе Србије Ивице Дачића да одржавање референдума не би смело да одложи спроводјење бриселског споразума „не делује логично“.

„Чему сам референдум ако нико неће да га поштује, ако не обавезује садашњу власт“, додао је Јакшић.

Челни људи Владе Србије позвали су Србе са севера Косова да се брзо изјасне да ли желе референдум о споразуму и да ли ће га поштовати ако резултати не иду њима у прилог. Представници владе рекли су да референдум треба брзо спровести, а први потпредседник владе Александар Вучић поменуо је рок од две недеље.

Срби са севера Косова требало би сутра да се изјасне о понуди владе.

ДСС је иначе наставила да у Београду прикупља потписа подршке за „Мирни отпор Срба са Косова и Метохије против бриселског споразума“, а том приликом је речено да је до сада велики број грађана подржао проглас те странке.

„То смо знали и када смо у републичком парламенту били једини који смо бранили интересе државе. Грађани који су гласали за овакву власт нису дали подршку за укидање институција наше државе на Косову и Метохији“, рекла је посланик ДСС Душица Морчев.

Она је навела да је важно да се одржи референдум на којем ће народ да каже шта мисли о бриселском споразуму.

ДСС је, према њеним речима, сигурна да би највећи број грађана на референдуму рекао „не“ одвајању и предаји Косова и Метохије.

Та странка ће, како је најавила, подржати протест у организацији Срба са Косова и Метохије, који ће бити одржан 10. маја у центру Београда, пише у саопштењу београдског Одбора ДСС.