Прочитај ми чланак

МАРКО ЈАКШИЋ: Прича се да ће Курти урадити све што и Вучић

0

После овог изборног циклуса на Косову суштински се ништа неће променити. Косово ће и даље бити суочено са истим изазовима и проблемима.

И нова влада ће бити оптерећена готово истим питањима. Признање од стране Србије, повлачења признања, немогућност учлањења у УН и друге међународне организације, визна либерализација, дијалог са Београдом и обавезе из Бриселског споразума као што је формирање ЗСО су нека од актуелних питања на међународном плану која чекају.

Системска дискриминација Срба, корупција, непотизам, питање пензија за ветеране ОВК, лош животни стандард, мале плате, незапосленост, одлазак радно способног становништва у иностранство ће и даље бити свакодневица. Уколико нова влада не буде успела да на прави начин уђе укоштац са свим тим питањима, то може довести до додатног заоштравања односа на самом Косову, јер не би било први пут да за све лоше што се дешава на Косову политичка елита оптужи Србе.

А онда реално изгледају нове акције РОСУ на Северу Косова и застрашивање људи, чак и понављање догађаја од 17. марта 2004, каже за Данас Марко Јакшић, бивши одборник Грађанске иницијативе – Србија, демократија, правда – Оливер Ивановић у Косовској Митровици.

* Мислите ли да ће нова влада укинути таксе?

– Укидање такси је услов за наставак преговора са Београдом. Тај процес, из перцепције Запада, нарочито САД, стоји предуго у месту, и остало је још мало времена за постизање некаквог договора након чега следи дужи период недефинисаног решења које може изазвати и веће проблеме на Балкану, што они неће дозволити. Било која влада, осим оне на чијем челу би опет био Харадинај, због тога ће укинути таксе.

* Кога видите као новог премијера?

– Незахвално је тако нешто прогнозирати зато што ће ово бити избори са врло тесном разликом између прве три странке. У тим околностима могуће су различите комбинације. Чак и филмски обрти. Већина прогноза каже да ће нову владу формирати Самоопредељење и ЛДК. Дакле, у том случају премијер може бити неко од двојца Аљбин Курти – Вјоса Османи. Свакако се не може искључити могућност да премијер буде неко други.

* За Самоопредељење су и Албанци били склони да кажу да су екстремни у неким својим ставовима. Каква су вам очекивања уколико Самоопредељење буде део владе?

– И Александар Вучић је проистекао из једне сличне екстремне приче. Од много њих сам чуо да ће и Аљбин Курти предузети сличне кораке као и претходно поменути након уласка или преузимања власти. Реторика Самоопредељења јесте све време екстремна и националистичка, великоалбанска, антисрпска. Међутим, и раније се то могло приметити, Курти је Србе користио као узрок за акцију и средство деловања, али никада није незадовољство због Срба које је производио код својих присталица усмеравао на Србе, већ на своје политичке противнике, односно претходне владе. По свему је реч о једном популистичком лидеру и покрету, а кад такви дођу на власт од њих је све могуће. Разлика између Куртија и многих његових противника је та да је он један од оних ретких који није упрљао руке за време рата, био је у Милошевићевом затвору, прилично је доследан и принципијелан, и делује непоткупљив.

* Какву атмосферу међу грађанима севера Косова ствара кампања Српске листе?

– Север Косова је једно мртво море. Плурализам и демократија су овде са Оливеровим убиством сахрањени. Генерално су људи уморни од честих гласања под притиском, по директиви или у друштву директора, одвожења на предизборне скупове, неискреног аплаудирања и обожавања вође и његових великаша, тако да већина једва чека да избори прођу па да се врате свакодневним обавезама. Огрешио бих се када не бих поменуо оне који се свему томе противе, и који не желе да буду део амбивалентне масе, али су као такви апсолутна мањина.

* Да ли је и колико приметна кампања других српских странака и коалиција?

– Осим нешто мало у Лепосавићу, где Партија косовских Срба покушава да кроз постере, које им уништавају, покаже да је учесник на изборима, кампање других српских странака и коалиција не постоје. Нема их. Невидљиве су. Као да не учествују на изборима. Све око нас је ‘једино Српска’, па често док пролазим улицама града имам утисак да сам у Северној Кореји… У ствари, исправније је, у Орвеловој ‘1984’…

* Учествује ли и у којој мери у кампањи у Митровици Ксенија Божовић, која је увела ГИ СДП на Српску листу? Какве су реакције грађана на њу?

– Не пратим кампању Српске листе, јер иста није добра по морално здравље зато што је пуна разних бљувотина, поганих речи, лажи, хистерије и мржње, нити бих коментарисао ишта у вези с госпођом Божовић. Као што не бих волео да се икада нађем у њеној кожи. Једнога дана све прође, али остану последице одређених потеза које се не заборављају. Посебно у Косовској Митровици која је мали град, у којем се готово сви међусобно знају.

* Мислите ли да ће Српска листа освојити свих десет места?

– Сигурно да неће. Извори из њихових редова кажу да им је неопходно да имају 55.000 гласова да би били сигурни да су узели свих десет места. Што је нереално. На пример, уколико би се поновили резултати са претходних избора из 2017, за то би им било потребно преко 67.000 гласова. Отприлике је 2.500 гласова довољно да нека српска странка, коалиција или иницијатива освоји тај један мандат. Дакле, није немогуће да листа Српска буде Пиров победник са преко 85 одсто, можда чак и 90 одсто гласова Срба, а да у скупштини поред њих ту буду Самостална либерална странка, и можда коалиција Слобода. Ни Јаблановиће не треба олако отписивати.

* Како оцењујете спот на албанском Ненада Рашића из коалиције Слобода?

– Ненад Рашић вероватно није случајно снимио такав спот. Могуће је да се водио максимом да је непријатељ мог непријатеља мој пријатељ. Међутим, чини ми се да је у делу оних људи који су били спремни да га подрже, изазвало крајње негативне реакције, што је доста лоше. Косово је дубоко подељено друштво по етничким линијама. И процес помирења ће трајати деценијама. Људи нису спремни да тако олако прихвате овакве прометејске потезе, посебно не у овако наелектрисаној изборној кампањи, где их ‘Србија зове’. Међутим, прави ефекти тог потеза ће се видети у дану гласања.

* Није ли логично да ако Српска листа контролише Србе, а не може Албанце, обратити се управо Албанцима који су можда незадовољни албанском понудом странака?

– Можда делује логично, посебно када се посматра изван овог косовског вилајета. Међутим када сте на Косову, где је готово све ненормално, то делује врло нелогично. Иако сам имао прилику да прочитам и чујем коментаре неких младих албанских интелектуалаца или аналитичара који ће или су позвали сународнике да подрже Ненада Рашића, косовско друштво је етноцентрично и не верујем да ће то имати јак ефекат.