Прочитај ми чланак

МАРКЕТИНШКЕ АГЕНЦИЈЕ ЛАЖУ: Опозиционари не верују Ипсосовој анкети

0

Саговорници Данаса из опозиционих кругова углавном изражавају велику сумњу у веродостојност резултата најновијег истраживања јавног мњења Ипсос стратеџик маркетинга, објављеном у листу Информер

По том истраживању Српску напредну странку подржава 53 одсто грађана, далеко више од Покрета слободних грађана, који је другопласиран са резултатом од 12 одсто, Социјалистичка партија Србије, коју подржава осам одсто гласова, на трећем је месту, док је на четвртој позицији Српска радикална странка, са шест одсто подршке, а сви остали су испод цензуса. С друге стране, поједини представници опозиције тврде да је таква „слика“ у већој мери „тачна“, као и да се ситуација може изменити само ако политички противници лидера СНС и председника Србије Александра Вучића понуде конкретна решења, односно покажу да постоји ваљана алтернатива његовом режиму.

Што се осталих резултата Ипсосовог истраживања тиче, тврди се да Демократска странка ужива подршку четири одсто бирача, Двери, Доста је било и Социјалдемократска партија Србије три одсто, док Социјалдемократску странку и Либерално-демократску партију подржава један одсто грађана.

Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана, каже за Данас да су „снага и потенцијал Покрета свима јасни, власти пре свега“.

– И раније су нам, пре председничких избора, анкете давале мање од реалног. У сваком случају, не гледамо прво себе и свој интерес, већ општи. Зато се Покрет не бави својим процентима, већ заједничком победом и сменом ове неподношљиве власти, указује Јанковић.

Александар Стевановић, народни посланик Доста је било, каже за Данас да може да коментарише резултате Ипсосовог истраживања „само ако видим целу анкету, а то се неће десити, будући да корисник то неће допустити“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић тврди за наш лист да „одавно ништа што се пласира из медијске кухиње Александра Вучића, чувеног министра за информисање у Влади Мирка Марјановића, не може се посматрати другачије осим као спин и манипулација јавним мњењем“.

– Зар ико може да поверује да после пет година напредњачке власти, свих крађа и корупције, отимања пензија и плата, издаје Косова и Метохије, Савамале, уништавања свега што је домаће и у интересу грађана Србије и напослетку довођењем геј председника Владе, Хрватице и агента западног страног интереса на чело извршне власти, рејтинг СНС-а скаче а опозицији опада? То је апсурдно и не одржава нити вољу бирача, нити ставове јавног мњења. Чисто напуштање и манипулација! Као и све што Вучић ради већ пет година на власти, сматра Обрадовић.

Вјерица Радета, председница Извршног одбора Српске радикалне странке, коментарише за Данас да је „било питање дана када ће се појавити неко наручено истраживање“.

– Дуго нико није хвалио Вучића. Мора да се покрије изјава Ане Брнабић коју је дала америчкој агенцији Блумберг и ко зна какав договор са Федериком Могерини. Већ виђено. У резултате не верујемо јер истраживања није ни било, каже Радета.

Санда Рашковић Ивић, самостална народна посланица и бивша председница Демократске странке Србије, оцењује за Данас да „ако је то реално да СНС има 53 одсто подршке, онда је АВ успео у свом науму“.

– Србима је АВ променио свест и ми смо од слободарског народа постали послушници са јаким мазохистичким елементом. Шта друго рећи у ситуацију у којој СНС-у расте рејтинг, а отели су плате и пензије, предали КиМ, понизили раднике и сељаке, сматра Рашковић Ивић.

Борко Стефановић, лидер ванпарламентарне Левице Србије, каже за Данас да су резултати у великој мери тачни, „уз одређена одступања и то ће се видети на изборима за Београд, где ће опозиција постићи далеко већи резултат“.

– Проблем је недостатак политике и програма, као и некомпромитованих лица, тако да се грађанима чини да нема алтернативе јер већина опозиционих партија личи на власт у ономе за шта се залаже. Мислим да се СРС далеко лошије котира. Левица Србије ће наставити да се упорно бори против режима бољом и другачијом понудом грађанима и сигуран сам да ћемо успети, истиче саговорник Данаса.

Бојан Костреш, функционер Лиге социјалдемократа Војводине, оцењује за Данас да докле год се опозиција не буде уједињавала по програмским и идеолошким питањима и не понуди конкретна решења и алтернативу режиму Александра Вучића, „бојим се да ће резултати истраживања јавног мњења бити неповољни по све нас“.

– Парола „Вучићу, педеру“ није довољна да би се добила подршка грађанки и грађана Србије. Морамо јасно одговорити на питања да ли је наша будућност у евроатлантским интеграцијама и помирењу са народима у региону, као што ЛСВ сматра, или је за Србију бољи неки други политички правац?“, наглашава наш саговорник.

Анђелковић: „Зрно сумње“

Политички аналитичар и историчар Драгомир Анђелковић коментарише за Данас да што се ближе избори истраживања јавног мњења су све егзактнија, а када избори нису на видику, истраживања су све произвољнија. „Стога, са зрном сумње гледам на резултате свих истраживања јавног мњења у овом тренутку“, наводи наш саговорник.