Прочитај ми чланак

Мариника: Напредњаци неће да су Срби, масовно се уписују као Црногорци, Словаци…

0

- У Србији живи готово милион припадника националних мањина, преко 920 хиљада, а све оно што се унутар њихов заједница до сада дешавало готово никоме није било важно, нити су се велики медији хватали те теме, у свом фејсбук уживо укључењу, у петак 22. маја, је рекла народна посланица и потпреседница Странка слободе и правде, Мариника Тепић, коментаришући слика из дворишта основне школе у Кисачу, где су просветни радници, налик медицинарима у Белгији, окренули леђа новој директорки када је долазила у школу.

– Они су јој окренули леђа у знак протеста због новог именовања нове в.д. директорке. То делује као једна мотивишућа порука, да су се људи охрабрили – рекла је Тепић.

А затим је подсетила:

– Сећате се, по друштвеним мрежама је то била актуелна тема, да имамо навалу чланова Српске напредне странке, (СНС), да се уписују као Црногорци, Словаци, Румуни, мање Мађари и Русини. И тада се у јавности поставило питање – који је интерес Српске напредне странке да преузима савете тих националних мањина, јер да бисте за те савете гласали морате да се изјасните као припадник те мањине, па су сви ти споменути напредњаци зато стајали у реду и мењали националност.

А суштина је у следећем: зато што национални савети националних мањина доносе веома важна мишљења и одлуке када је у питању именовање директора у основним школа, где се настава одвија и на језицима националних мањина, и одлучују о раду новинских кућа и листова на језима нациналних мањина. И ту је квака јер СНС једино нашта није могла да стави шапу јесу медији националних мањина, а за њих је то јако важно пошто су ти медији веома читани међу тим грађанима Србије, открила је Тепић.

А шта је још у вези ове теме и тренутно ситуације у Србији, у свом обраћању јавности рекла народна посланица Тепић погледајте у видео прилогу изнад, па о свему донесите свој ваљани суд.