Прочитај ми чланак

Мапа која је узнемирила јавност: Стиже ли „нови Рио Тинто“ на Авалу и Космај?

0

Хоћемо ли добити нови "Рио Тинто" на Авали и Космају или је једна мапа направила жестоку забуну? На основу мапе која прати израду новог Просторног плана за Авалу и Космај, активисти организације "Наша месна заједница" тврде да се на овим планинама планира рударење. Ресорно министарство демантује, Министарство грађевине оптужује активисте и за ширење панике. Где је истина?

Била је 1953. година када је последњи пут рударима овог рудника неко рекао „Срећно“.

Те је године рудник Црвени брег престао са радом после 70 година колико се, подно Авале, копало олово, цинк и сребро. До старог рударског окна отишли смо са Сањом Соларевић из организације Наша месна заједница. Јер она тврди да би се на Авали поново могло рударити.

Али не ту где се налазимо, већ неколико километара даље, на простору такође старог рудника Шупља стена. У том се руднику некад копао цинабарит, минерал из ког се добијала жива.

На мапи коју је Министарство грађевинарства приложило уз предлог новог Просторног плана Авале и Космаја, подручје старог рудника означено је као – експлоатационо поље. Док је истраживање минералних сировина, бар по карти, предвиђено на четвртини Просторног плана, на деловима општина Вождовац, Сопот и Барајево.

Фото: Н1/Принтскрин

„Ако овај план, у овом истом облику, буде био на јавном увиду, и не буде избачена намена овог земљишта за истраживање и експлоатацију руда – могу да демантују још 10, 20, 50 пута, али јасна ће бити намера да се ипак истражује и експлоатише“, каже Сања Соларевић из организације „Наша месна заједница“.

А демантовали су такве наводе, за сада, два пута. Прво се огласило Министарство грађевине да је вест о рударењу на Авали лажна.

„Просторни план подручја посебне намене Предела изузетних одлика Авала и Космај се ради у циљу стварања планског основа за заштиту, коришћење, уређење и подстицање одрживог развоја овог подручја. Сви коментари на друштвеним мрежама, које преносе поједини медији су неистинити, злонамерни, представљају ширење лажних вести и имају за циљ изазивање панике и нереда“, саопштио је директор Агенције за просторно планирање и урбанизам, Ђорђе Милић.

Потом је и министарка рударства потврдила да то Министарство не планира отварање рудника ни на Авали ни на Космају.

„Они фактички демантују сами себе, односно оно што су они сами ставили у план“, сматра Сања Соларевић.

Фото: Н1/Принтскрин

А ставили су мапу која је, по свему судећи , изазвала општу забуну јер је застарела, то мисли наш саговорник. Прича нам професор Симић с Рударско-геолошког факултета да је још пре десетак година на подручју Космаја и Авале било једно истражно поље олова и цинка, али чак се и оно више не налази на сајту Министарства рудасртва, а где има свих података о истражним и експлотационим пољима.

„Ја и поред гледања на сајт Министарства рударства нисам успео да пронађем ниједно поље где је одобрена експлоатација у домену тог плана. Нисам сигуран за београдску Стражевицу, каменолом да ли је у Просторном плану, али све друго што се односи на неку врсту коришћења минералних сировина односи се на изворишта воде“, каже Владимир Симић, професор Рударско-геолошког факултета.

Н1: Да ли постоји шанса да је ваша организација нааправила грешку приликом читања графичког приказа?

„Апсолутно не, зато што ако је Урбанистички завод то тако обележио онда је то планирана намена, дефинитивно. Ако хоће да нас разувере нека избаце део с експлоатацијом и истраживањем из плана“, сматра Сања Соларевић из организације „Наша месна заједница“.

Откуд таква карта у документацији, да ли је мапа стара или посреди грешка, Министарство грађевинарства које се бави израдом просторног плана не одговара на питања Н1. Ко говори истину, што би рекла чувена фраза, у овом случају заиста ће показати време.