Прочитај ми чланак

Македонски шамар Томи!

0

Док је председник Србије Томислав Николић током своје тродневне посете Македонији с колегом Ђорђем Ивановим обилазио “Ракијаду” у Валандову, однео му своју “томовачу” и исхвалио тамошњу љуту да је боља од српске, те се ставио на страну ове државе у спору против Грчке, његови домаћини приметно “стидљивије” су му узвратили на ове комплименте!

Тако се јуче на обележавању стогодишњице Кумановске битке на брду Зебрњак, поред комплетног државног врха Србије – раме уз раме са Николићем, премијером Ивицом Дачићем, министром правде Николом Селаковићем, начелником Генералштаба Љубишом Диковићем, као и републичким посланицима, нашла тек министарка културе Македоније Елизабета Канческа!

Низом пригодних манифестација српски државници обележили су најзначајнију битку Првог балканског рата, која се одиграла у Кумановској долини 23. и 24. октобра 1912. године, када је српска војска победила тада надмоћније трупе Отоманске империје и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

За овај значајан јубилеј у Куманово су допутовали и председник Републике Српске Милорад Додик, као и председник Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић.

Послао поруку мира из Куманова: Томислав Николић
– Данас са Зебрњака, места које нас спаја, Србија и Македонија шаљу поруку мира, сарадње и разумевања региону и целом свету – поручио је Николић пред више хиљада грађана, али и министарком културе која је пратила његов говор као једини званични представник Скопља, док се окупљеним грађанима обратио њен заменик.

Борислав Стефановић, посланик ДС-а и професионални дипломата, каже да је изостанак највиших представника Македоније на обележавању овог значајног јубилеја фијаско Николићеве регионалне политике.

Више хиљада Срба окупило се на брду Зебрњак
– Поново је председник наишао на зид, а последице су врло лоше. Није могуће да председник Николић проведе два дана хвалећи најбоље односе са Македонијом, истовремено кварећи односе с Грчком, која је му је упутила званичан протест, хвалећи македонску ракију, да бисмо сутрадан били сведоци дипломатског шамара званичног Скопља, које на своју територију шаље министра културе и његовог заменика на најсветлији српски јубилеј.

Србија није ни нова ни млада држава да би тако нешто себи дозволила и било ми је тужно када видим како наша земља сама гледа у своју представу на бини брда Зебрњак испред разрушеног манастира и гробова зараслих у коров. То нисмо заслужили – каже доскорашњи политички директор Министарства спољних послова.

Дипломата Предраг Симић каже да овакав развој догађаја није необичан: „Ове прославе нису само историјске, већ и политичке манифестације. Николић може да буде задовољан иако му председник Иванов није дошао јер је ово најкрупнија политичка иницијатива од када је формирана нова власт, а наишла је и на подршку Македоније, у којој различито гледају на балканске ратове.“

 

Македонци штите своје интересе
Овакву једнострану сарадњу између Македоније и Србије Живорад Јовановић објашњава као последицу политичких одлука.

– Веома је значајно што је овај јубилеј уопште обележен у Куманову јер то подразумева пуну сагласност Македоније.

Она, с друге стране, бира на ком ће нивоу бити представљена, то је ствар њихове политичке одлуке. Било би наравно добро да су дошли председник или премијер, али треба узети у обзир да они имају друге интересе и партнере и да неће чинити било шта на штету својих државних интереса.

Не верујем, рецимо, да је Турској значајно што се обележава та годишњица, а Македонија и такве чиниоце може узети у обзир. Ипак су нас испоштовали слањем бар једног представника владе – сматра бивши шеф дипломатије СФРЈ.

Другим речима, Македонци су толико захвални Србима што су их ослободили од Турака, и за разлику од Грка и Бугара дали им право на нацију и државу, да су им послали чак свог министра културе да у име целог македонског народа покаже ту њихову захвалност!

Значи, после 100 година толико вреди, за српскуу и македонску владу, крв српских војника, који су своје животе дали да би се Балкан ослободио од Турских окупатора!

 

(ало.рс)