Прочитај ми чланак

Мађари прекрајају историју Другог светског рата: Нисмо чинили никакве злочине

0

Madjarska-i-EU-zastave

Историчар Рендолф Брејем који је преживео холокауст вратио је високу државну награду Мађарској као знак протеста због, како је рекао, напора Владе да преправи историју и ослободи оптужби земљу од њене улоге у злочинима почињеним у Другом светском рату.

Брејем је од Меморијалног центра посвећеног холокаусту у Будимпешти затражио да уклони његово име из Информационог центра „Брејемтек“, која прикупља његове истраживачке радове.

Брејемова „Политика геноцида: Холокауст у Мађарској“ из 1981. године сматра се једном од најважнијих књига на ту тему.

Брејем је 1922. године рођен у Румунији и у писму, које је пренела мађарска новинска агенција МТИ, наводи да је „посљедња кап“, због које је решио да врати награду, одлука Владе да подигне споменик као знак сећања на инвазију немачких нациста на Мађарску у марту 1944. године.

Он је написао да је „кампања преправљања историје“ почела доласком Владе премијера Виктора Орбана 2010. године и идеологије његове десничарске странке Фидесз.

План за подизање споменика изазвао је и критике лидера јеврејске заједнице у Мађарској, историчара и опозиционих странака.

Истакнути историчар Кристијан Унгвари рекао је да споменик шаље поруку да Мађари нису одговорни за геноцид.

Унгвари и још 25 историчара потписали су прошле седмице отворено писмо у којем наводе да се холокауст у Мађарској десио уз „активни допринос тадашњих власти“.

Јеврејски лидери у Мађарској запретили су да ће ове године бојкотовати званична дешавања којима се обиљежава сећање на холокауст, истичући да влада жели да уклони улогу те земље у депортацијама у нацистичке логоре.

(Танјуг)