Прочитај ми чланак

ЛУТОВАЦ: Разговарамо и са Новом странком о уједињењу

0

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је данас да се о уједињењу у ДС поред Социјалдемократске странке Бориса Тадића и Заједно за Србију Небојше Зеленовића разговара и са Новом странком Зорана Живковића, као и другим сродним странкама и организацијама.

Он је агенцији Бета рекао и да се разговара са угледним појединцима и младима који су спремни да се политчки активирају.

„Иницијатива о уједињењу представља политички пројекат окупљања у Демократску странку оних који су проистекли из ње или су јој сада блиски у вредносном и идеолошко-програмском смислу“, рекао је Лутовац.

Он је напоменуо да је циљ окупљање у Демократску странку, а како ће се то технички извести зависи од правног оквира који то уређује.

„Дакле, ако буде неопходно да се то учини у два корака биће најпре Унија Демократске странке, а потом Демократска странка као једини правни и политички субјекат“, истакао је Лутовац.

Главни одбор ДС јуче је готово једногласно подржао Иницијативу за покретање процеса уједињења и стварања велике Демократске странке.

У тексту Иницијативе је наведено да су демократе „полазећи од сазнања да је демократија у Србији озбиљно угрожена ауторитарном влашћу (председника Србије) Александра Вучића и да су се све демократске институције уништене или обезвређене, свесни чињенице да је неопходно уједињавање демократских снага које ће се супроствати уништавњу демократске перспективе Србије“.

„Због тога доносимо одлуку да приступимо процесу уједињења и стварања велике ДС са циљем да се заједнички боримо за европски пут Србије за државу социјалне правде и владавине закона, као и за будућност Србије у којој ће се сви грађани и грађанке имати исте шансе и једнак статус пред законом, без обзира на њихову националну верску или политичку припадност“, пише у Иницијативи.

У тексту је наведено и да свесни да само јака стабилна и велика Демократска странка јесте гарант европске будућности Србије, да демократе данас отварају своја врата „новим људима, странкама, покретима и иницијативама са којима деле вредности слободе, равноправности и демократије и са којима ће се заједно борити за оно на шта су се обавезали пре три деценије и на шта их данас обавезује статус оснивача Савеза за Србију и сваки од пет милиона грађанки и грађана“.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!