Прочитај ми чланак

ЛУЧАНИ-ИЗБОРИ: Активисти СНС признали дупле спискове, ухапшен председник ИО Двери!

0

Данас локални избори у Лучанима, Дољевцу, Кладову и Кули; ЦРТА: Излазност у Лучанима до 16 часова 52%; Савез за Србију (СЗС) објавио на Твитеру да су на бирачком месту 25 у селу Котража, активисти Српске напредне странке (СНС) признали крађу избора кроз паралелне спискове на бирачким местима.

У Лучанима, Дољевцу, Кладову и Кули данас се одржавају локални избори. На редовним изборима у општини Лучани учествоваће осам листа, а право гласа има 16.483 бирача. Гласаће се на 43 бирачка места, једном више него 2014. године.

17:54 – СНС: Савез за Србију обмањује грађане причама о нерегуларностима, Ђиласова, Обрадовићева и Јеремићева банда очигледно покушава да по сваку цену побегне од новог изборног дебакла

Српска напредна странка саопштила је да су лидери Савеза за Србију месецима уназад најављивали своју убедљиву победу на локалним изборима у Лучанима, али да су данас очигледно схватили да од те победе нема ништа и сада покушавају да примене нову тактику у обмањивању грађана.

– Уколико одустану од Ђиласовог криминалног плана – да његови батинаши које је довео из читаве Србије у Лучане разбију бирачке кутије и униште изборни материјал, планирају да напусте изборни процес и да поново лажу грађане, овај пут тврдећи да је било нерегуларности у спровођењу избора – наводи се у саопштењу СНС.

Та странка указује да иако су за већину пријављених нерегуларности директно одговорни, „Ђиласова, Обрадовићева и Јеремићева банда“ очигледно покушава да по сваку цену побегне од реалности, одговорности и новог изборног дебакла, јер грађани Србије не желе да гласају за оне који туку и вређају жене, позивају на вешања и спроводе насиље на сваком кораку.

17:43 – Бошко Обрадовић: Приведен председник ИО Двери Борко Пушкић

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је у Лучанима да је полиција привела председника Извршног одбора Двери и шефа Изборног штаба Савеза за Србију у Лучанима Борка Пушкића.

Обрадовић је рекао да ће затражити ванредну седницу Председништва Савеза за Србију на којој ће се расправљати о изборима у Лучанима, јер данас у тој општини, како каже, траје „акција хапшења“ опозиционара.

17:32 – Представници изборне листе „Савез за Србију Лучани – Савез за Драгачево Милан Драгичевић“ и групе градјана „Један тим“ саопштили су да је забележен низ неправилности на локалним изборима у Лучанима. Тврде да по том месту круже аутомобили с панчевачким и новосадским регистрацијама и људи са списковима, као и да се испред бирачких места појављују и возила без таблица.

Носилац листе групе грађана „Један тим“ Ивица Вукићевић рекао је агенцији Бета да се на неким гласачким местима „гласа без личне карте, да су неки бирачи гласали са здравстевним књижицама“, да на неким гласачким местима није коришћен невидљив спреј и УВ лампа приликом гласања. На неким бирачким местима појавили су се паралелни бирачки спискови, тврди он.

16:41 – ЦРТА: До 16 часова у Лучанима изашло око 52 одсто грађана

До 16 часова на локалним изборима у Лучанима на гласање је изашло укупно 8.702 бирача што је 52,8 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштила је посматрачка мисија ЦРТА.

16:17 – Посматрачима ЦРТЕ избушене гуме на ауту

Посматрачка мисија ЦРТА објавила је на свом Твитер налогу да су на аутомобилу њихових посматрача, приликом обиласка бирачког места Граб у општини Лучани, исечене гуме. Такође, наводе и да су непознате особе спречиле акредитоване посматраче да приступе бирачком месту.

Приликом обиласка бирачког места Граб, нашем мобилном тиму су исечене гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту.

15:52 – МУП: Пријављен напад на двоје гласача у Лучанима

Полицијској станици Лучани двоје грађана пријавили су да их је, приликом доласка на бирачко место број 25 у Котражи, нападало њима непознато лице, саопштило је Министарство унутрашњих послова (МУП).

Полиција је одмах по пријави изашла на место догађаја и том приликом тридесеттрогодишња грађанка је изјавила да ју је напознати мушкарац одгурнуо вратима, када је покушала да уђе на бирачко место како би гласала.

Истовремено је и двадесетједногодишњи мушкарац, који је такође дошао да гласа, пријавио полицији да га је иста особа одгурнула рукама када је хтео да уђе на бирачко место. Припадници полиције идентификовали су осумњиченог и установили да се ради о Б. П. (1981) из Пријепоља.

О свему је обавештено Основно јавно тужилаштво у Чачку које је наложило да се осумњичени приведе тужиоцу, а против њега ће, по налогу надлежног тужилаштва, бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је починио кривично дело насилничко понашање.

15:35 – СПС: Наш функционер приведен у Кладову

Потпредседник Општинског одбора Социјалистичке партије Србије (СПС) у Кладову Перица Панковић приведен је данас на информативни разговор у полицију јер је, по наводима социјалиста, указао на присуство особа из Београда у близини бирачких места.

Како је новинарима рекао председник социјалиста у Кладову Радован Арежина, Панковић је приведен пошто је у близини једног бирачког места упитао извесну особу из Београда: „Шта ту тражиш?“.

„Социјалистима се не дозвољава да активно учествују у изборима“, рекао је Арежина наводећи да је у Кладову током претходне две недеље примећен велики број џипова београдских регистрација.

Председник Општинског одбора СПС је додао да је Панковић пуштен пошто је дао исказ.

15:25 – На локалним изборима у општини Лучани до 12 часова гласало је 29 одсто уписаних бирача, речено је агенцији Бета у Општинској изборној комисији (ОИК).

15:23 – У Кули евиденције гласања ван биралишта, до 14 сати 28,5 одсто бирача

На ванредним локалним изборима у општини Кула, до 14 часова гласало је 28,58 одсто уписаних бирача, речено је агенцији Бета у Општинској изборној комисији (ОИК). Од уписаних 35.914 бирача, до 14 часова гласало је њих 10.267.

У ОИК наводе да нема неправилности.

Репортерка Н1 извештава међутим да од локалних новинара и организација које посматрају изборе сазнаје да се дешава већ уобичајена појава вођења евиденција бирачких спискова, и организовано довожење бирача.

Екипи Н1 на улици су пришла двојица мушкараца која их је снимала и питала са које су телевизије, а када је сниматељ укључио камере, побегли су са тог места.

Репортери Бете забележили су у готово свим насељеним местима општине Кула, аутомобиле који су углавном паркирани преко пута бирачких места и у којима од јутрос седе људи са својим списковима контролишући излазност.

Примећени су и људи са списковима који се пешке крећу кроз села и од врата до врата бележе да ли су градјани изашли на гласање.

„У кафићима у близини бирачких места, налазе се и групе људи које очигледно координирају излазност на биралишта, телефонски прикупљају информације о томе ко је изашао на гласање, а уколико је то потребно, пријављују гласаче на листе за кућне посете ако су у питању старија или немоћна лица“, наводи Бета.

Мештани су новинарима Бете испричали и да су поједини гласачи, који подржавају коалиционе партнере СНС који нису изашле самостално на локалне изборе, снабдевани пре изборног дана хемијским оловкама посебних боја (црвена и зелена), како би се након гласања знало колико је који партнер донео гласова најјачој листи.

14:50 – ЦРТА: Излазност у Лучанима до 13 часова 35 одсто, пораст тензија – забележено 11 већих неправилности и притисак на наше посматраче

До 13 часова на локалним изборима у Лучанима на гласање је изашло укупно 5.784 бирача што је 35 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштила је Црта посматрачка мисија.

Веће неправилности забележене су на 11 од укупно 43 бирачка места, међу којима су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних спискова гласача. Као вид притиска на бираче, издвајамо случај у Котражи где су неидентификована лица испред бирачког места легитимисала бираче.

Мобилни тимови Црта посматрачке мисије, који прате атмосферу и дешавања ван бирачких места, су током преподнева приметили велики број аутомобила са регистарским таблицима из других места (Панчево, Нови Сад, Вршац, Београд, Косовска Митровица) као и возила без регистарских таблица, додаје се.

„Возила круже по Драгачеву, задржавају се у близини скоро свих бирачких места и неидентификоване особе из возила комуницирају са члановима бирачких одбора“.

Забележени су и притисци на Цртине посматраче, наводи се у саопштењу. „Приликом обиласка бирачког места Граб, мобилном тиму Црте исечене су гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту“.

На додатних 11 бирачких места било је и мањих неправилности, додаје Црта, као што су неправилно уређена бирачка места, промотивни материјали изборних листа у кругу мањем од 50 метара и употреба мобилних телефона.

14:40 – У Котражи велики број аутомобила са таблицама из Новог Сада

Репортер Н1 рекао је да су у селу Котражи, у општини Лучани од јутрос приметне тензије, а да се испред бирачког места налази више лица него у самом бирачком месту. Највише полиције је приметно у том селу, недалеко од школе налази се и полицијска марица.

На том месту су мушкарци који фотографишу све особе које уђу у двориште, па је тако фотографисана и екипа Н1.

На том бирачком месту био је и посланик СНС Владимир Ђукановић који је претходно био и у Лучанима.

Репорер Н1 сазнаје од организације ЦРТА да су њеним посматрачима у селу Граб исечене гуме на једном бирачком месту.

На два бирачка места у Дому културе у Лучанима су велики редови, а ЦРТА наводи да је излазност у тој општини 35 одсто.

Људи који су стајали у редовима кажу да не памте да су икад чекали да гласају, наводи репортер Н1.

Додаје да је тамо приметан велики број аутомобила са таблицама из Новог Сада, који су довозили и одвозили старије људе и оне који нису могли сами да дођу до бирачког места.

„Али када је телевизијска екипа покушала да их сними, једна особа би изашла испред камере и блокирала нас да не можемо да снимимо ауто. У Котражи је Н1 питао те особе ко су и зашто нас снимају, али одговор нисмо доблили и пре укључења те особе су напустиле школско двористе“, наводи репортер.

14:14 – До 11.30 часова у Дољевцу гласало 23 одсто уписаних бирача

По подацима Општинске изборне комисије (ОИК) у Дољевцу, на ванредним локалним изборима у тој општини до 11.30 часова гласало је 22,95 одсто уписаних бирача.

По речима секретара ОИК Гордане Цветковић, изборни процес протиче „у најбољем реду“ а излазност је мања у односу на претходне локалне изборе када је до поднева свој бирачко право искористило 38 одсто уписаних бирача.

13:31 – Инцидент у селу Котража, у Лучанима

Савез за Србију (СЗС) објавио је на Твитеру да су на бирачком месту 25 у селу Котража, у општини Лучани, активисти Српске напредне странке (СНС) признали крађу избора кроз паралелне спискове на бирачким местима.

Нешто раније, СНС саопштила је „да су силеџије из Савеза за Србију у току преподнева противзаконито упали на бирачко место 25 у Котражи где су насилним методама спречавали грађане да гласају и на дивљачки начин ометали изборни процес“.

11:40 ЦРТА: У Лучанима одзив бирача 12,4 одсто до 10

Посматрачка мисија организације ЦРТА саопштила је данас да је на бирачка места локалним изборима у Лучанима до 10 часова на гласање изашло укупно 2.049 грађана, што је 12.4 одсто од укупног броја бирача, а забележено је неколико неправилности.

На 43 бирачка места у Лучанима Цртиним посматрачима дозвољен је приступ и посматрање изборног дана, биралишта су отворена без већих кашњења, изузев закашњења до пола сата забележеног на пет бирачких места, додаје се у саопштењу и наводи да су неправилности уочене на 10 бирачких места.

„Врећа са изборним материјалом није била затворена приликом пријема на једном бирачком месту. На четири бирачка места контролни лист није био убачен на почетку гласања у празну кутију приликом гласања првог бирача, док на отварању четири бирачка места нису били присутни сви чланови сталног састава бирачког одбора. На бирачком месту Котрежа забележене су веће тензије па је интервенисала и полиција“, наводи се у саопштењу.

Међу мањим изборним неправилностима издвајају се бирачка места која нису била припремљена у складу са прописаним процедурама, што су посматрачи Црте утврдили на три места.

10:40 Одзив бирача у Кули до 10 сати око десет одсто

Одзив бирача на ванредним локалним изборима који се данас одржавају у Општини Кула до 10 часова био је 9,77 одсто, потврдјено је у Општинској изборној комисији (ОИК).Како је за Бету рекла председница ОИК Невенка Рабреновић у јутарњим часовима на бирачким местима у Кули нису примећене нерегуларности, нити је било проблема.

У Кули има 40 бирачких места у седам насељених места.

Ситуација у општини је мирна, али су испред бирачких места примећени аутомобили са људима који седе унутра и контролишу излазност на својим списковима.

У целој општини примећено је појачано присуство полиције, те на готово сваком бирачком месту и у најзабаченијим местима, дежура по једна полицијска патрола.

9:00 Бирачка места у Дољевцу отворена на време

Изборна места на подручју општине Дољевац отворена су јутрос у 7.00 часова без обзира на лоше време и гласање за локалну скупштину за сада протиче без проблема, изјавила је секретар дољевачке Општинске изборне комисије Гордана Цветковић.

На подручју Дољевца отворено је 37 бирачких места, а у бирачке спискове уписано је нешто више од 14.700 градјана, рекла је Цветковић агенцији Бета.

Ванредни локални избори у Дољевцу расписани су након што је председник општине Горан Љубић Међарац (СНС) поднео оставку на ту функцију.

Он је подношење оставке образложио „прозивкама опозиције“ и жељом да „провери изборну вољу грађана“.
Прва на гласачком листићу на изборима у Лучанима је листа Александар Вучић – Зато што волимо Лучане и Драгачево, друга је ПУПС Милана Кркобабића, док је трећи Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС).

Четврта листа је коалиција окупљена у Савезу за Србију, пета Војислав Шешељ СРС, шеста Ивица Дачић – СПС, седма је Група грађана „Један тим“ – Ивица Вукићевић и осма је Јединствена Србија Драган Марковић Палма.

Нови скупштински сазив општине Лучани након ових избора имаће 35 одборника, што је за десет мање него до сада.

У Дољевцу, где су ванредни избори расписани после оставке председника Горана Љубица, грађани ће бирати 37 одборника у локалној скупштини.

На изборима ће се такмичити пет странака и једна група грађана: СНС, СПС, ПУПС, Јединствена Србија, СРС и Група грађана „За демократски Дољевац“.

Право гласа на изборима у Дољевцу има 14.700 грађана.

На ванредним локалним изборима ће на 31 бирачком месту моћи да гласају и грађани Кладова и то за 28 одборника у локалном парламенту.

Пријављене су четири листе – СНС, СПС, ПУПС и СРС, а право гласа има нешто више од 22.300 грађана.

У општини Кула око 36.000 бирача моћи ће да гласа на 40 бирачких места за избор новог сазива локалног парламента који ће имати 37 одборника.

На изборима у Кули учетвоваће осам изборних листа: Александар Вучић – Зато што волим Кулу, СПС – Ивица Дачић, Покрет Краљевине Србије – Марко Кошутић, Руска странка, Душан Хајдуковић – Кекини принципи, Покрет социјалиста – Александар Вулин, СРС – др Војислав Шешељ, ПУПС – Милан Кркобабић и Група грађана „Критична маса“.