Прочитај ми чланак

Др Бојић и „Дедиње“ од фирме блиске СНС купили лимузину за 36.200 евра

0

Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" је крајем прошле године купио лимузину вредну 36.200 евра од фирме Ауто Чачак, која је уједно била и једини понуђач.

Техничком спецификацијом су одређене детаљне спецификације, које се поклапају са Шкодиним моделима, за које је Ауто Чачак и овлашћени дистрибутер, пише Нова економија.

Институт „Дедиње“ је захтевао да возило буде лимузина црне металик боје, да има седмостепени мењач и Еуро 6 мотор, као и погон на сва четири точка.

Такође, услови су да запремина мотора буде 1,95 до две хиљаде кубика, а снага 140-150 кw (190-203 коњских снага). И величина траженог возила је прецизно одређена, јер је захтевана дужина 4,85-4,9 метара, а међуосовинско растојање 2,8-2,85 метара.

Тражена је и напредна опрема аутомобила, као што су кожна седишта и грејачи за њих и на предњој и на задњој клупи, алуминијумске фелне 18“, сензори за кишу, виртуелни кокпит и фарови са уређајем за прање Матрикс.

Институт на питање Нове економије за које потребе је аутомобил купљен, одговара да се „ново путничко возило набавља ради замене постојећег путничког возила које Институт намерава да отуђи путем процедуре прикупљања понуда у складу са Законом о јавној својини“.

– Институт ће трошкове набавке новог возила делимично надонкадити отуђењем постојећег путничког возила – пише у писаном одговору нашем порталу.

Истичу да је постојала и опција замене возила (старо за ново) уз доплату, али да су се одлучили за опцију куповине новог возила и плаћања пуне цене јер сматрају да ће кроз јавну продају добити бољу понуду.

Наглашавају и да је набавка новог аутомобила предвиђена годишњим и финансијским планом и одобрена од стране Управног одбора, као и да је спроведена у отвореном поступку јавне набавке.

Међутим, спецификације возила које је Институт тражио су толико прецизне да је тешко да би било која друга фирма која се бави продајом аутомобила могла да понуди своја возила. Нарочито јер је један од услова био да понуђач буде овлашћени продавац аутомобила који нуди и да поседује четири овлашћена сервисера на територији Београда.

Такође, спецификација је готово идентична као и спецификација тендера који су спровеле општине Чајетина и Нова Варош прошле године.

И тада је Ауто Чачак, овлашћени дистрибутер за Шкоду, био изабрани понуђач. Општине су лимузине платиле по 34.000 евра. Ауто Чачак је у јануару ове године добио и посао набавке возила за потребе санитарне инспекције Министарства здравља вредан 147.500 евра.

Крајем августа ова фирма је купила, као једини понуђач, Београдску индустрија пива, слада и безалкохолних пића (БИП) за 2,09 милијарди динара.

Власник Ауто Чачка Миленко Костић је бивши шеф актуелног градоначелника Чачка из редова СНС, Милуна Тодоровића. Тодоровић је био директор Ауто Чачка до избора на функцију градоначелника 2016. године.

У јуну 2019. Костић је био међу званицама на прослави рођендана провладиног таблоида Информер, којој су присуствовали и премијерка Србије Ана Брнабић, власник ТВ Пинк Жељко Митровић и контроверзни бизнисмени са севера Косова Звонко Веселиновић и Милан Радоичић, објавио је КРИК.