Прочитај ми чланак

Локална или системска сарадња Новог ДСС-а и Србије против насиља: Могућа коалиција

0

Што се тиче редовних локалних избора, локални одбори имају пуну слободу да се определе да ли ће улазити у евентуалне предизборне коалиције, али уз поштовање одлуке врха странке да нема ни предизборних ни постизборних коалиција са СНС-ом, СПС-ом и Заветницима, каже за РТ Балкан Милош Станковић из Новог ДСС-а

У Новом ДСС-у разматрање евентуалних предизборних коалиција уколико буду расписани нови избори у Београду тренутно није приоритет, али не искључују могућност да уколико избори буду расписани наступе на њима заједно за коалицијом Србија против насиља (СПН).

Не кажем да до тога сигурно неће доћи, као што не искључујем могућност да у неком тренутку дође до коалиције, али то нам сада није приоритет и на тај начин о томе не разговарамо, каже за РТ Балкан члан председништва Новог ДСС-а Милош Станковић.

„Ми као Нови ДСС имамо свој идентитет, ми смо странка за себе и у овом тренутку није нам то у првом плану“, додаје Станковић.

Уз неизвесност да ли ће бити формирана власт у Београду или ће грађани поново изаћи на изборе, оно што је извесно јесте да предстоје редовни локални избори у половини локалних самоуправа у Србији. Они ће бити организовани у мају или у јуну. Такође, извесно је да ће барем на једним локалним изборима Нови ДСС и СПН наступити заједно.

Наиме, у Чачку је донета одлука о њиховом заједничком наступу на општинским изборима где се надају да би могло доћи до промене власти. И наводе да их је зближила „сарадња на заштити изборних резултата“.

Како каже Милош Станковић није искључено да и у другим општинама дође до коалиције са Србијом против насиља.

„Локални одбори имају пуну слободу да се определе да ли ће улазити у евентуалне предизборне коалиције. Једино постоје неке смернице, па би тако приоритет требало да има ПОКС. Такође, а то је одлука врха странке, и председништва и главног одбора, ми нећемо улазити ни у какве предизборне ни постизборне коалиције са Српском напредном странком, Социјалистичком партијом Србије и са Заветницима“, каже Станковић.

Он напомиње да такве коалиције не долазе у обзир, а за све друге људи имају слободу да локалу на процене у зависности од датих околности како ће наступити на изборима.

„Људи на локалу најбоље познају каква је проблематика, па није искључено да до тога дође у још некој општини, али не могу у овом тренутку да кажем да ће тако нешто сигурно да се деси“, наглашава Милош Станковић.

И сада сарадња Новог ДСС-а са онима из другог дела опозиције, односно Србијом против насиља, превасходно је техничка, додаје наш саговорник.

„Она је заснована на борби за остваривање изборних услова и за санкционисање оних који су учествовали у овој изборној крађи. Имамо у доброј мери различите ставове поводом читавог низа питања, од приступања Европској унији, са једним делом тих људи, не наравно са свима, о француско-немачком споразуму, о неким темама породичне политике, и тако даље. Све те теме нису до те мере изражене на локалном нивоу колико на републичком тако да је онда лакше размишљати о могућности да евентуално дође до такве једне предизборне коалиције“, истиче Станковић.

О могућој сарадњи са Србијом против насиља говорио је пре децембарских избора председник Новог ДСС-а Милош Јовановић који је био носилац листе коалиције НАДА на прошлогодишњим изборима. Јовановић је то образлагао потребом да власт напредњака буде смењена, објашњавајући да је најбољи начин да се то учини ако се опозиција уједини.

Он је средином јануара изјавио да је Нови ДСС припремио план опозиционог деловања за наредни период који ће бити предат представницима коалиције Србија против насиља.

Гостујући на телевизији Нова, Јовановић је навео да се у нацрту плана разрађује шта опозиција да ради ако се избори у Београду понове, а шта да ради ако се не понове.

„У случају понављања избора морамо да видимо под којим условима излазимо. Ако не, шта онда радимо, и ми имамо спреман план за то и то ћемо предати колегама из СПН-а… Сада се боримо за равноправне изборне услове и изборе или ако власт то не дозволи онда се прави атмосфера која може да доведе 100.000 људи на улицу“, рекао је тада Јовановић.