Прочитај ми чланак

Љајић: Нема помака, проблем позивни број и лиценца

0

rasim (1)

(Танјуг, Политика)
Разговори Београда и Приштине у Бриселу, када је реч о телекомуникацијама, иду доста тешко, свако је на својим првобитним позицијама, изјавио је потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Према његовим речима, албанска страна не прихвата решење које је Београд понудио као компромис.

„Нисмо се одмакли од почетак. Истина, проблем фиксне телефоније није споран, ту ћемо имати лиценцу. На путу смо да решимо питање фреквенција. Али остају два кључна проблема – позивни број и лиценца за мобилну телефонију“, рекао је Љајић за „Политику“.

„Они нуде такозваног виртуелног мобилног оператера за Телеком, што је за нас неприхватљиво. Ми тражимо пуну дозволу за рад. С друге стране, ми смо спремни да им уступимо позивни број 383, који би се водио на Србију, а који би Србија добила од Међународне телекомуникацијске уније (ITU) и уступила њима на коришћење. Они траже да се они појаве пред ITU, а да их Србија не опструира у томе. За сада нема помака“, навео је министар.

Љајић истиче да ће на ову тему вероватно следеће недеље поново бити одржан састанак на министарском нивоу у Бриселу.

Према његовим речима, једна од опција је, уколико преговори пропадну, да ЕУ, на основу оног што је чула од једне и друге стране, формулише свој предлог који ће понудити обема странама.