Прочитај ми чланак

ЛИЦЕМЕРЈЕ: Авганистанци добро дошли у Бондстил, али не и у САД не због тероризма

0

Постоји ризик да ће Авганистанцима који су смештени у војној бази на Косову и Метохији бити забрањен улазак у Сједињене Државе због сумње да су повезани са талибанима и другим терористичким групама, рекли су амерички званичници, преноси The Wall Street Journal.

Мање од десет Авганистанаца није се квалификовало за улазак, пошто су службеници за безбедност открили дисквалификоване податке о њима током продуженог процеса провере, каже особа упозната са случајем. Према званичницима администрације, у кампу Бондстил на Косову и Метохији се још увек истражује око 90 људи.

Авганистанци који се налазе у кампу на Косову и Метохији пријавили су да су у тешким условима породице са децом провеле неколико месеци у заједничким шаторима, са мало података о разлозима кашњења путовања, каже Симина (Куриши) Куорисхи, која води непрофитну организацију која помаже женама из Авганистана. Њена сестра је неколико месеци била у кампу са супругом, који је уговарач америчке војске, и троје мале деце.

Америчко обавештајно, контраобавештајно и одбрамбено особље спроводи опсежну проверу појединаца у Бондстилу како би утврдили да ли има оних којима би могло да буде дозвољено да наставе пут у САД, као што су неки већ учинили.

Међу Авганистанцима који су на Косову и Метохији је бивши шеф авганистанске обавештајне агенције, авганистански генерал са три звездице и бивши портпарол Савета за националну безбедност, преноси Газета Експрес.

Џули Сирс (Јулие Сиррс), адвокат који помаже бившем шефу авганистанске обавештајне агенције, који је са породицом смештен на Косову, рекла је да би администрација требало да обезбеди више ресурса за убрзање разматрања случајева. Госпођа Сирс се састала са шефом обавештајне службе када је радила на обавештајним питањима у Авганистану и не зна зашто се и даље тамо налази.

„Био је један од наших главних савезника. Он нам је изузетно помогао током тог првог периода, када смо ушли у Авганистан“, рекла је она.

Појединци који су сада у Бондстилу технички су слободни да напусте или се повуку из процеса уласка у САД, али мора постојати друга држава која ће да пристане да их прими, рекли су амерички званичници. Најмање једна особа је ово успешно извршила.

Званичници су рекли да у кампу Бондстил није било познатих терориста, али су одбили да дају више информација о томе ко се тамо налази.