Прочитај ми чланак

Лажу пензионере да би добили њихове гласове

0

Београд – Застрашивање и нереална обећања – тако би се могле описати поруке власти и опозиције које су пензионери чули у последња 24 сата.

Прво је председник ПУПС Милан Кркобабић у јавном наступу упозорио пензионере да „могу да забораве на пензије“ уколико листа коју предводи Александар Вучић изгуби на изборима.

Уследио је контранапад Демократске странке, која је истим тим пензионерима поручила да ће, кад дође на власт, повећати пензије. Наиме, функционер ДС Балша Божовић изјавио је да ће први закон који ће та странка донети бити закон о враћању пензија.

Надовезао се лидер демократа Бојан Пајтић, који је рекао да је ДС „већ једном 2000. године враћала оно што су пензионерима отели исти они који су данас на власти“, те да ће то „учинити поново“.

Ни Кркобабић ни демократе своје слутње и обећања нису образложили.

Економиста Ана Јоловић каже за „Блиц“ да су изјаве и једних и других чисто политиканство и да ниједна тврдња није економски утемељена.

„Наш буџет је толико натегнут да може да се врши само прерасподела. У случају да се пензије повећају, морате да смањите нешто друго: плате лекара, учитеља… Шта тачно?“, пита се Јоловићева.

За њу је још нереалнија могућност да неко укине пензије.

„Која је вероватноћа да било која власт дозволи себи да јој се 1,7 милиона људи нађе на улици? Осим тога, по којем основу би неко могао да вам ускрати пензију? Тиме би се прекршили сви закони и Устав Србије. Ту бисмо могли једино да причамо о додатном смањењу пензија, али да људи остану без њих, то је чисто политиканство“, закључује наша саговорница. Б. Анђелић

Кркобабић: Ма, какво застрашивање

Лидер ПУПС Милан Кркобабић ни јуче кад смо га позвали није знао да образложи своју тврдњу да ће пензије бити укинуте ако се промени власт.

Само је кратко прокоментарисао да је у његовој изјави „све јасно“, а на нашу констатацију да би те речи могле да се схвате као застрашивање пензионера, одговорио је: „Ма кави, нипошто“.

Б. Анђелић / Блиц