Прочитај ми чланак

Лазански: У Украјини класичан пуч

0

miroslav-lazanski-tribina

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је да је у Украјини изведен класичан пуч тиме што је председик парламента преузео председничка овлашћења и оценио да ова држава иде ка регионализацији.

Лазански је навео да је реч о класичном пучу, јер се председник бира на изборима, а не у парламенту.

„Ако крену да вануставно решавају ствари, онда очекујем да следећи потез буде да Крим и још неке области на југу прогласе неку врсту аутономије, па чак можда и отцепљење од Украјине“, рекао је Лазански.

Он је подсетио да је Украјина подељена по областима и да је Крим аутономна република у оквиру Украјине, која је до 1955. године била део Русије и тада је Никита Хрушчов дао Украјини. Лазански је оценио да Запад губи било какав кредибилитет у
односу са Русијом када је у питању Украјина, јер опозиција није испоштовала договор који је постигнут са западним менторима – министрима спољних послова Пољске, Француске и Немачке.

Он је указао да се поставља и питање економске стабилности земље, јер је украјинска привреда у хаосу.

„Пошто Москва сада сигурно неће даље пумпати и куповати обвезнице Украјине и давати им готов новац, питање је да ли ЕУ може да сад `утрчи` са две, пет или 10 милијарди, или колико Украјини сада хитно треба, да помогне њену привреду“, рекао је Лазански.

Он је оценио да је оно што се догодило у Кијеву део побуне сиромашних, с обзиром да је реч о држави у којој је корупција начин живота, али и дwо оних који су тражили политички заокрет.

Лазански је рекао да је „Виктор Јанукович супермилијардер, као и његов син који је рекетирао остале тајкуне“, али да су тајкуни и сви остали – од Виталија Кличка до Јулије Тимошенко.

Према његовим речима, у Украјини 20 људи држи 90 одсто украјинске привреде. Он сматра да је грађански рат у Украјини могућ само у ситуацији ако дође до поделе региона на оне који су за Русију и оне који су за Запад, те уколико региони на југу прогласе потпуну самосталности, попут Абхазије и Јужне Осетије.

Лазански је рекао да не верује да би у том случају „Руси седели скрштених руку“.

„За Русе је питање шта ће се десити, уколико украјинска власт или њени савезници, буду ишли ка ЕУ. Онда се поставља питање руске базе у Севастопољу, коју су унајмили на 99 година. У том контексту Руси могу да закључе: ‘Доста више са тим Украјинцима’, јер њима је већ пун куфер Украјине, која већ 23 године свој нови идентитет гради на русофобском ставу“, рекао је Лазански.

Он је навео да је Русија у протекле 22 године дала око 90 милијарди евра помоћи украјинској привреди.

„Они им не плаћају ни за гас, ни за нафту и вероватно су Руси закључили да их једноставно откаче са грбаче, при чему ће настојати да задрже Крим под контролом због своје флоте и геостратешког положаја на Црном мору“, оценио је Лазански.

(Вести онлајн)