Прочитај ми чланак

Лазански: Новинар у кампањи мора да трпи ударце

0

Новинари који се „упусте у неку врсту кампање морају да добијају и ударце“, рекао је Мирослав Лазански, новинар Политике и кандидат на изборној листи Српске напредне странке коментаришући у Новом дану нападе на уредника КРИК-а Стевана Дојчиновића.

„Ако се новинари упусте у неку врсту кампање онда морају да добијају и ударце, али не физичке. Ако неки медиј или истраживачка група улази у нечију интиму и породичне односе, па шта они мисле, да живе у безвадушном простору? Па онда ће неко ко дохвати нечију слику, ко се вешао по неким кукама, то и објавити“, рекао је Лазански.

На констатацију да имовина премијера, којом се КРИК бавио, није лични однос, он објашњава да на западу постоји „нешто што је недодирљиво када је у питању политички фер плеј“.

Лазански који се на изборној листи СНС нашао на високом осмом месту каже да није још ушао у политику, већ је само на листи кандидата и додаје да премијер Александар Вучић од њега није тражио ништа.

„Није Вучић тражио ништа конкретно, али је с обзиром на моју каријеру, знање и везе и контакте које имам, видео да могу да помогнем држави, систему одбране и на концу и њему“, рекао је новинар Политике и додао да није чудно да се новинари упусте у политику, наводећи као пример хрватског министра одбране.

„Има тога доста, али ми нисмо навикли. Него мислимо да новинар када оде у пензију треба да оде на кеј и игра шах. Ја сам више борбено расположен да наставим каријеру у некој другој области“, рекао је Лазански.

Каже да не зна да ли ће остати у новинарству уколико као кандидат СНС постане посланик у Скупштини Србије и да не види разлог да му читаоци не верују уколико буде посланик.

„Ја и сада пишем, али спољнополитичке теме као што је, на пример, сукоб Русије и Турске. Сад то што сам ја на листи, неко ће рећи да то није тачно. Неко ће рећи, ако је Лаза на листи СНС можда и данас није уторак, е па јесте уторак“, објаснио је Лазански везу његовог политичког деловања и професионалног рада.

Спољу политику актуелне Владе Србије он описује као несврстану и војно неутралну са политичким циљем уласка у Европску унију.

„Када ће се то десити не зависи од нас. На нама је да уредимо државу по европским стандардима, да је преуредимо и да нас позову тамо јер смо постигли одређен стандард. Мислим да смо на том путу одмакли и да идемо у добром правцу“, сматра Лазански.

Он се не слаже са оценама да је проруски оријентисан, већ свој став назива просрпским.

„То је невероватно, чим кажете нешто одмах сте проруски. Залажем се за еквидистанцу, залажем се за прагматичност, и мислим да је у томе величина политике коју води Александар Вучић. Не занимају ме ничији интереси, интересује ме интерес ове државе“, објашњава новинар Политике.

Према његовом мишљењу, Србија не треба да уведе санкције Русији. „Шта ако уведете санкције Русији, а Европска унија их скине за шест месеци? Испали сте јадни, четврта лига. Ово је доказ да смо испали паметни“, тврди Лазански.

Извор: Н1