Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ У БЕОГРАДУ Састао се са Вучићем да разговара о панчевачкој Петрохемији?

0

Српски председник Александар Вучић састао се вечерас у Председништву Србије са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим, а на конференцији за новинаре је открио да очекује до краја године договор око Петрохемије у Панчеву.

„Ушли смо у разговоре око Петрохемије. Надам се да ћемо до краја године све да договоримо, тамо после 15. новембра“, открио је Вучић да преговара „на своју руку“ о продаји важних државних објеката и ресурса.

Он се захвалио руској страни на унапређењу енергетске безбедности наше земље.

Вучић је подсетио да је Русија помогла Србији током пандемије коронавируса од добијања руске вакцине Спутњик В, па све до медицинских техничара који су помагали на почетку епидемије короне у Србији.

Додао је да треба памтити оне који, како наводи, помажу у тешким тренуцима.

„Увек смо осећали вашу подршку. Срећни смо да у вама имамо поузданог партнера и пријатеља. Хвала драги пријатељу и осећајте се као код куће и пренесите велике поздраве председнику Владимиру Путину“, рекао је Вучић.

Поред економије, председник Србије је на састанку разговарао и о ситуацији у региону, али и војној сарадњи.

„Србија ће остати војно неутрална земља и наставићемо не само да чувамо и штитимо своју земљу, већ и да развијамо своје одбрамбене капацитете“, рекао је Вучић.

Русија не одступа од Резолуције 1244

Русија се непромењиво залаже за то да се решење питања Косова и Метохије може заснивати само на Резолуцији 1244 и у оквиру дијалога, рекао је вечерас руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Београду након састанка са председником Србије Александром Вучићем. „Време да се формира Заједница српских општина, а ЕУ није на част попустиљивост према Албанцима на Косову“, додао је Лавров.

Лавров је подсетио и на подршку Србији због недавне ситуације на Јарињу.

„Није на част ЕУ попустљивост према томе што Албанци не испуњавају обавезе“, рекао је Лавров и позвао Брисел на одговорност за проблеме у дијалогу Београда и Приштине.

Лавров ће, како је најављено, у Београду да се састане и са Милорадом Додиком након што је избио велики скандал када му је Додик приликом последњег боравка у Републициу Српској поклонио украдену икону из манастира у Украјини током рата, коју је потом Лавров вратио руској цркви у Украјини.