Прочитај ми чланак

КУЗОВИЋ: Наши порези иду на субвенције загађивачима

0

Проф. др Душко Кузовић из покрета Ослобођење изјавио је данас да „притисак и борба коју воде грађани лозничког краја, решени да заштите своју околину од прљавих технологија, очигледно даје резултате“.

Као доказ за ту тврдњу, он је навео „серију паничних и хитних састанака чланова Владе Србије са представницима компанија и држава заинтересованих за експлоатацију рудних и људских ресурса у Србији“.

„Жалосно је међутим што надлежни људи из Министарстава и Владе преферирају разговор са странцима, истовремено игноришући грађане Србије, чији порески новац обилато користе за субвенције тим истим инвеститорима – загађивачима. Да ли је ико из владе дошао у Јадар и Рађевину да разговара са забринутим грађанима који протестују против пројекта компаније Рио Тинто? У Бор или Мајданпек? У Зрењанин или на Палић? На Стару Планину? У сва друга места где инвеститори уништавају животну средину?“ упитао је Кузовић.

Представник покрета Ослобођење истакао је да се ради о својеврсној злоупотреби пореских давања грађана Србије, против њих самих. Како је рекао „грађани да би бранили своје реке, ваздух и шуме издвајају време и новац, а државни апарат њихов новац од пореза, уместо да им њиме олакша и унапреди живот, даје тим истим корпорацијама против којих се они боре“.

„Влада пореским новцем, осим директних субвенција, помаже те стране инвеститоре кроз изградњу путева, електроенергетских инсталација, прерађивачких погона итд. Инвеститор заузврат Србији оставља уништену животну средину, загађене реке, њиве и ваздух. То је злоупотреба народног новца и издаја интереса грађана Србије“ закључио је Душко Кузовић.