Прочитај ми чланак

КУРТИ: Пре шампањца у Белој кући за размену територија, Вучић и Тачи хоће крв!

0

Иза захтева за увођење ванредног стања на Косову, преко ванредног стања у јавном здрављу које је већ уведено као мера, јесте план за "размену територија", потврдио је у свом говору у скупштини косовски премијер Аљбин Курти.

Тврди да су за спровођење оваквог договора потребни „инциденти и крвопролиће на терену“. У току је седница за изгласавање неповерења влади у Приштини.

– Територијална размена није успела као пројекат али није умрла ни као идеја – рекао је Курти.

Тврди да је у Белој Кући припремљен „шампањац уз договор Косова и Србије“, али да је странама које стоје иза наводног договора потребно нешто пре тога:

– Знате шта им је сада потребно пре шампањца?! Потребна им је ванредна ситуација, инциденти на терену, треба им крвопролиће, како би на крају рекли, нећемо никако моћи тако, боље да потпишемо један такав договор него да останемо још.

Како је казао, он је у то убеђен, а биће убеђени и остали „у недељама које долазе“, поновивши оно што је више пута истицао до сада, да је као премијер сада „научио више за ових 50 дана него пуно година пре“.

– За овај шампањац је претходно потребна крв. Шампањац за договор о териториалној размени који је мото свих манипулација и подстрекивања. Овде смо живи и одлучни смо да се тако нешто не размени уз шампањац у Белој кући, без владе се то не може – додао је он.

Курти је рекао да Србија не прихвата једнакост Косова са њом. За њега је политика борба, и он има личну вољу, рекао је, те да је у реду да буде под притисцима, али је јасно и да у време када влади на коју је народ дуго чекао – добро иде, и када су две недеље одлучујуће у борби против коронавируса, мотив за опозив владе је другачије природе.

– Видео сам и имао сам више информација више него било кад. Ова влада је реформистичка а они желе један други мотив.

Такође је више пута у својим обраћањима рекао да је недавно „покушан пуч у Републици Косово“, када је сада већ бивши министар унутрашњих послова, Агим Вељиу, подржао Тачијев предлог да се уведе ванредно стање. Курти је са друге стране срећан што ванредно стање није уведено.

Курти је практично потврдио оно што је синоћ градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири, који се недавно прикључио Самоопредељењу, сведочио за Кљан Косова о наводном договору о подели Севера Косова између Александра Вучича и Хашима Тачија, наводећи чак и наводне детаље о тој граници, а што датира још из 2016.

Седници присуствује и Српска листа, чији је посланик Игор Симић изашао за говорницу и саопштио да ова листа подржава опозив влади чији је део. Они су се од формирања ове владе држали јавно по страни и нису узимали реч на седницама.