Прочитај ми чланак

Курти нови премијер тзв. Косова

0

Скупштина тзв. Косова је вечерас са 67 гласова за и 30 против изабрала Аљбина Куртија за премијера тзв. Косова.

У Влади коју предводи Курти су три заменика премијера, први заменик премијера је Бесник Бислими, из редова Самоопредељења који ће бити надлежан за европске интеграције, дијалог и развој, Донику Гервала, из Иницијативе Вјоса Османи, која ће обављати и дужност министарке спољних послова, и Емилију Реџепи из редова бошњачке заједнице, која ће бити задужена и за положај мањина и људска права.

За министра унутрашњих послова је изабран Џељаљ Свечља, Аљбуљена Хаџију је министарка правде, Розета Хајдари је министарка трговине и индустрије а Хекуран Мурати министар финансија. У Влади су и министар образовања и науке Арберие Нагавци, министар културе, омладине и спорта Хајрулах Чеку, министар пољопривреде Фатон Пеци, министар инфраструктуре Љибурн Аљиу, министар економије Артан Ризваноли, док ће министарство здравља преузети Арбен Витиа.

За министра одбране је предложен Арменд Мекај, министарство локалне самоуправе ће водити Ељберт Краснићи, Факрим Дамка, из редова турска заједнице, ће водити министарство регионалног развоја и Горан Ракић ће бити министар за заједнице и повратак.