Прочитај ми чланак

КРУШЕВЉАНИ НА ПРОТЕСТУ код путоказа оставили обућу младих који су отишли из Србије

0

Учесници протеста „Један од пет милиона“ у Крушевцу организовали су вечерас на Тргу глумаца слободан дневник и јавну трибину на тему одласка људи из Србије.

Након тога су крај путоказа који показује правце ка градовима Европе и света симболично оставили неколико пари обуће младих који су напустили Србију.

Putokaz u Kruševcu Foto: FB/1 od 5 miliona Kruševac

Најављући слободан дневник и грађанску трибину једна од организаторки протеста Катарина Панић рекла је да је Србију од 2016. године напустило близу 416.000 људи, што је број становника Ниша и Новог Сада заједно, да је медју њима највише младих од 15 до 24 године те да се грађани на Тргу младих сваког петка окупљају како би се изборили за услове у којима ће људи престати да одлазе.

Један од орагнизатора протеста Небојша Цветановић рекао је да је у Србији на делу инструментализација државе за рачун странке, наводећи да људи блиски власти добијају уносне послове, да се нелегални објекат од хиљаду квадрата не руши иако постоји решење за то, и да ће, на пример, Пореска управа детаљно поверавати рад независних медија док ће медији блиски власти остати нетакнути.

На јавној трибини грађанин Радослав Дебељаковић упитао је како власт може да крши закон свакодневно, а да о томе ћуте САНУ и Уставни суд и упитао ко у Србији има право да се назове интелектуалцем.

Крушевљанка Зорана Тамбурић, која сваког петка долази на протест, казала је да то чини јер јој је онемогућено да у Крушевцу ради, јер је за одредјене послове потребна подршка странке, а на другима те питају да ли ћеш да радјаш децу.

Грађани су потом тротоаром прошетали до путоказа који показује правце ка градовима Европе и света, недалеко од зграде Скупштине Града, крај кога су оставили десетак пари обуће као симбол свих људи који су одлазећи за бољим животом, напустили Србију.

Крушевљанка Живица Павловић донела је патике сина који је у Кини, а објаснила је да долази на протесте јер жели „слободно да дише, да добије могућност да мисли слободно, да каже слободно шта мисли, а да да при томе не страхује да ће се људима који су јој блиски нешто лоше десити због тога“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!