Прочитај ми чланак

КРШЕЊЕ ЗАКОНА у Министарству за рад: Ангажују осуђенике, ботове и СНС пензионере

0

Министарство за рад и социјална питања, како за Данас тврде бивши и садашњи службеници, највише крши Закон о раду.

Осим што су изложени мобингу, јер су поједини људи, како сазнајемо, постављени на виша места само да би контролисали запослене, проблем је и отпуштање млађих сарадника уместо којих се потом ангажују пензионери и чланови СНС, неплаћени прековремени рад, али и многа друга кршења закона, попут злоупотребе уговора о делу или о привременим пословима.

Фото: Н.С.

Један од бивших возача тог министарства, чије је место пре две године преузео војни пензионер, тврди за Данас да саветници министра Зорана Ђорђевића редовно користе службене аутомобиле и возаче за приватне сврхе, што укључује вожњу по кафанама, бутицима, партијским састанцима.

Већи проблем, међутим, настаје кад се са вожњом прекорачи број дозвољених сати, па се уместо 32 прековремена дозвољена сата месечно, односно осам недељно преко радног времена, дође и до 70.

Возач Министарства тако може имати и више од 30 сати прековременог рада, који му се пак бришу у радној листи и остану неисплаћени, јер не може да вози више од прописаног. Осим тога, немају могућност ни да узму слободне дане на основу остварених прековремених сати, што због „обима посла“, како им стоји у образложењу, што због тога што им ти дани неће бити плаћени.

Ђорђевићево министарство

Последице прековремених сати код возача видљиве су и по прекршајима у саобраћају. Према тврдњама наших саговорника, почетком октобра прошле године службени ауто у којем је био министар Ђорђевић претицао је колону возила преко пуне линије и изазвао судар у Улици Гаврила Принципа.

Очевици за наш лист кажу да је министар нестао пре него што је полиција дошла на увиђај, а возилом је управљао војни пензионер. Наш извор напомиње да су возачи преоптерећени и да су зато прекршаји које праве службеним аутомобилима уобичајени.

Министарство за рад и социјална питања замолили смо пре скоро два месеца да нам потврди ову информацију, али досад није било никаквог одговора. Осим овог питања, замолили смо их да нам одговоре колико је пензионера међу службеницима и на којим пословима су они ангажовани, и колико је пензионера међу возачима.

Питали смо их и колико су имали саобраћајних прекршаја током 2018. године и колико возачи Министарства имају прековремених сати. Иако смо одговоре захтевали и по закону о доступности информација од јавног значаја, до данас их нисмо добили.

Колико је осуђеника у Министарству?

Још једно питање које нас је занимало јесте колико је правоснажно осуђених међу сарадницима Министарства за рад и социјална питања. Засад је познато да је Ненад Нерић, државни секретар у Министарству, осуђиван за злоупотребу службеног положаја у подстрекивању и да је добио шест месеци условне казне. Извори Данаса тврде да се управо Ненад Нерић, формално у борачком сектору, бави тендерима.