Прочитај ми чланак

Кривична пријава против Вучића, Брнабић и Гојковић

0

Топлички центар за демократију и људска права поднео је Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, и председнице парламента Маје Гојковић због сумње да су проглашењем ванредног стања без сазивања Скупштине Србије, "извршили државни удар".

Како се наводи у пријави, они су 15. марта „у стању урачунљивости, као припадници организоване криминалне групе коју је оформио Вучић, а у циљу стицања неограничене политичке моћи и увођења ауторитарног модела власти појединца, применом политичке силе, донели и својим супотписима потписали Одлуку о проглашењу ванредног стања, а да претходно нису сазвали или пробали да сазову скупштину, чиме су преузели њену надлежност, а исту суспендовали“.

– Тужилаштву је предложено да се пријављеним лицима одмах одреди притвор будући да чињеница да се налазе на државним функцијама представља особиту околност да би у кратком временском периоду могли поновити кривично дело, као и да је за дело које им се ставља на терет прописана казна затвора преко десет година, а начин извршења и тежина последице дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка – пише у пријави.

Предложено је да се по окончању поступка, „пријављена лица огласе кривим и осуде на максималну јединствену казну затвора у трајању од 15 година, будући да се ради о носиоцима највиших државних функција који су учинили кривична дела против уставног уређења које сами морају, пре свих, да штите“.

Кривична пријава против Вучића и Малог због кршења самоизолације

– Само максималном предвиђеном затворском казном постићи ће се генерална превенција, односно грађанима ће се јасно указати да покушај свргавања једног од највиших државних органа – Скупштине Србије од стране самих носилаца највиших државних функција представља најтежи облик напада на уставно уређење, имајући у виду последице таквих радњи и ко је извршилац – наведено је у пријави.