Прочитај ми чланак

Костреш: Грађани Војодине имају историјско право да управљају својом аутономијом

0

bojan-kostres

НОВИ САД – Заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш изјавио је за Радио-телевизију Војводине да та странка неће подржати измене Статута Војводине уколико оне укључе ново решење по којем је аутономија Војводине настала Уставом 2006. године, а што је иначе један од предлога радне групе која је радила на усаглашавању Статута са одлуком Уставног суда Србије.

„То је за нас најспорнија одредба Статута, јер се њоме намеће да је војвођанска аутномија успостављена 2006. године, само због тога да би могли да је укину кад то пожеле. И то је црвена линија коју ЛСВ неће прећи“, истакао је Костреш у емисији „Један на један“ РТВ-а.

Он је поручио да грађани Војодине имају природно историјско право да управљају својом аутономијом.

Додао је да је ЛСВ иначе спремна за договор око измена Статута АПВ, „свесни да те измене не могу бити добре, нити Статут може бити одговорајући јер прозилази из лошег Устава“.

„Морамо ипак да покушамо да се договоримо око Статута који ће би ту складу са овим Уставом и да сви будемо подједнако незадовљни, а до момента док почнемо да причамо о новом уставу, када ћемо морати да се договоримо на који начин ће бити дефинисана војвођанска аутономија“, сматра он.

Костреш је казао да ЛСВ и ДС сарађују у Војводини већ 14 година, али да су последње две године међуљудски односи међу њима на најнижем нивоу. Костреш је казао да је за ЛСВ споран однос са потпредседником покрајинске владе и функционером ДС Драгославом Петровићем, о чему је, каже обавестио и покрајинског премијера Бојана Пајтића. Он ипак сматра да ти проблеми могу да се превазиђу

„Мислим да можемо да превазиђемо те проблеме, јер они нису идеолошки. Ми стално имамо проблем са буџетом, стално се измишљају неке ствари типа тунел кроз Фрушку гору како се не би показало да је цар го. Проблем постоји и око тога ште је то седам посто…, и зато не постоји конзистентно деловање унатар Владе Војводине нити према Београду“, рекао је он.

Костреш је казао да треба да се постигне договор у покрајинској власти о томе који су то политички кораци и реалне мере ове администрације у наредне две године, што је, како је навео, била и његова сугестија покрајинском премијеру.

„Не желимо да функционишемо у мраку и да не знамо шта ће бити посао војвођанске администрације у наредне две године“, истакао је, додавши да је због тога неопходан договор око концепта, те да је у том погледу иницијатива на Пајтићу.

Костреш је казао и да за ЛСВ „неће бити проблем да се повуче из покрајинске владе „уколико се то постави као питање ‘или, или'“.

Коментаришући коалициони споразму СВМ и СНС по којем је договорено усаглашавање Статута АПВ, измене Закона о надлежностима АПВ и усвајање закона о финансирању Војводине – он је казао да је ЛСВ за решавање тих питања и да је то требало да се учини много раније. Међутим, како је истакао, кључно питање је шта ће у тим законима писати и „да ли ће они бити издиктирани из Немањине 11, или ће у њховој изради учествовати покрајиинска администрација“.

Костреш је рекао и да његова странка не води разговоре са СНС о евентуалној реконструкцији Владе Војоводине, већ да покушава да са коалиционим партнерима у Бановини постигне договор о концепту покрајинске власти за наредни период, те да је реконструкција могућа на основу тог договора.

„Ми ДС-у предлажемо договор око концепта, те да се потом реше и кадровска питања, односно да се направи тим који ће то спровести“, истакао је. Међутим, није желео да се изјашњава о томе да ли је међу кадровским питањима и позиција премијера АПВ, наводећи да то „да ли ће Пајтић бити премијер зависи од исхода преговора и договора о томе ко ће бити тај ко ће најбоље тај програм спроводити“.

Са осталим странкама, како је додао, ЛСВ има комуникацију око усаглашавања Статута АПВ и иницијативи Лиге за доношење декларације о неодрживости постојећег положаја АПВ у уставним променама.

„Треба да идемо у сусрет догађајима, а не да на јуриш мењамо уставно-правни положај АПВ, већ о томе да причамо данас“, оценио је Костреш, додајући да у том погледу не бежи ни од разговора са СНС.

Упитан да ли се по питању Војводине ЛСВ боље разуме са демократама или са напредњацима, Костреш је казао да се тренутно не разумеју ни са једнима ни са другима. А кад је реч о Новој демократској странци, са којом је Лига заједно наступила на републичким изборима, навео је да та странка још није дефинисала политички став у односу на аутономију Војводине и њен уставни положај.

Заменик председника ЛСВ сматра и да највероватније неће бити превремених покрајинских избора, уколико, како је рекао, „не дође до потпуног краха приликом усаглашавања Статута АПВ“.

(РТВ)