Прочитај ми чланак

КОСОВО ИЛИ ЕУ: Напредњаци су против референдума

0

IGOR-MIROVIC-SNS

Референдум Косово или ЕУ је последња, крајња могућност о којој, уверен сам, у овом тренутку не размишља ни Влада Србије ни Српска напредна странка, каже за “Блиц” потпредседник СНС Игор Мировић.

Он напомиње да није искључено да се он у неком тренутку одржи, али истиче да ће опет сва одговорност бити на леђима Владе, премијера и странке. Председнику Србије Томиславу Николићу, који је ову могућност и поменуо, нешто је лакша позиција, иако не мање одговорна, јер по Уставу унутрашњу и спољну политику води Влада.

– До сада ниједан референдум није испунио задатак који је постављен у референдумском питању. Зато су избори један од бољих излаза у односу на њега. Програм СНС и председника Владе Александра Вучића се зна: европске интеграције као залог за још брже економске промене. Истовремено, постоји максимална ангажованост свих државних ресурса на очувању националних интереса на Косову и Метохији које је могуће очувати, с обзиром на све догађаје од 1999. до данас.

Шта би се референдумом добило?

– Иза њега бисмо се само заклањали, а напуштајући актуелну политику, која је у овом тренутку једино могућа, ушли бисмо у неку врсту авантуре која би најтеже последице имала по економију Србије. Да је то тако, показује и слаб рејтинг опозиционих странака јер ни у њиховим редовима нема политичке алтернативе коју грађани препознају.

Зашто је донета одлука да се у овом тренутку не иде на изборе?
– Приоритет смо дали непосредној борби за државне интересе: ангажовања руководства и посебно Владе Србије када је реч о економским реформама, борби која се тиче статуса Косова у Унеску, изради буџета за 2016, питању повећања пензија и плата у јавном сектору. Све то нас чека у наредних неколико месеци и у овом тренутку ништа није важније од тога.

Како гледате на опозицију у Србији? Може ли она да дестабилизује државу?

– Не може јер је тренутно пред Србијом само један пут. То јако добро разумеју и политичке странке и најшира могућа јавност. Опозиција тренутно не представља ону снагу која може да понуди алтернативу, јер је и нема. Нема програма који је толико јасан и толико прихватљив за већину грађана као што има СНС.

Извор: Блиц