Прочитај ми чланак

КОСАЧОВ: И Приштина и Вашингтон треба да охладе главе…

0

Једина шанса за Србију је да се "усијане главе" у Приштини охладе и да се не дозволи погоршање косовског проблема, рекао је Константин Косачов.

Председник Спољнополитичког одбора горњег дома руског парламента, Савета федерације, Константин Косачов изјавио је да Србија и убудуће може да рачуна на подршку Русије у решавању косовског проблема и да је, ако је потребно, Москва спремна да се у сваком тренутку директно укључи у дијалог.

Константин Косачов је председник Комитета Савета Федерације за међународна питања.

Он је у интервјуу у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да је став Русије непромењен у смислу да решење треба тражити у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, и поручио да решење за Косово треба да постигну Београд и Приштина, без мешања са стране и да Србија може да рачуна на подршку Русије.

Косачов је изнео уверење да „прво и основно код решавања косовског проблема јесте да не може да буде војног и насилног решења, решење може да буде само политичко“.

„На крају крајева, решење морају да достигну Београд и Приштина. Сви остали не треба да се мешају, у најбољем случају треба да помогну решавање проблема, али сад ми видимо, у читавом се случају појављују нове компликације. Ако назовемо ствари правим именом, процес се зауставио, није се зауставио кривицом Београда, већ потезима Приштине, која поново и поново излази из духа и слова резолуције 1244, ствара сопствене оружане снаге, уводи 100 одсто царине на робу из Србије и БиХ и ставља акценат на то да се и унутрашњи проблеми и проблеми са Србијом решавају наметањем сопствене позиције“, навео је Косачов.

Према његовом мишљењу, „Приштина у томе добија помоћ и подршку од САД“.

„Ја сад не могу да говорим о целом Западу, мислим да је позиција ЕУ одговорнија, али и они се сада брину што Приштина сада све агресивније и агресивније решава свој косовски проблем. Главе треба да охладе и они у Приштини и они изван Приштине, у Вашингтону, који би да играју на емоције, јер на тај начин руше, а не помажу политички процес“, оценио је Косачов.

Упитан од све чешћем помињању могућности мењања формата дијалога Београда и Приштине, као и о сценарију који би могао довести до тога да се Москва директно укључи у дијалог, он је рекао да „Русија никад није говорила да одбија да учествује у том дијалогу, уколико буде позвана да учествује“.

„Ми имамо много питања у вези с последњом иницијативом да се 29. априла одржи састанак у Берлину. Ми не знамо због чега је тај састанак сазван, зашто су тражили још један састанак у Паризу, како је одређиван састав учесника. Албанска страна тражи да се укључи и САД. Можда ће то и бити оправдано, али у том случају, апсолутно треба и Русија да се укључи“, казао је Косачов.

На констатацију новинара да се дијалог не помера са мртве тачке и питање како он гледа на нову дипломатску иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона, Косачов је рекао да Русију „ни у Берлин, ни у Тирану нико није звао“.

„Ако такав позив стигне, ми ћемо га врло пажљиво размотрити. Све ће зависити од тога како је састанак замишљен. Ако поново видимо да на такве састанке долазе углавном само они који признају Косово, онда је смисао тих састанака нула и на њима не вреди учествовати“, поручио је председник Спољнополитичког одбора руског Савета федерације.

Упитан како данас оцењује позицију Србије у дијалогу у односу на пре неколико година, Косачов је казао да „мисли да је позиција јача“.

„Србија тражи решења и могућност да се донесу одлуке, али мора да остане у оквирима Устава РС, то је принципијелно важно, и у оквиру Резолуције 1244. Све што се уклапа у те правне оквире је апсолутно допустиво са моје стране и може да се поздрави са руске стране. Хвала Богу, Београд је сачувао способност да сачува дијалог и с Бриселом, и с Москвом и с Вашингтоном“, рекао је Косачов.

На констатацију новинара да се колико је Русија важна Србији и питање колико је Србија важна Русији, Косачов је оценио да је „и духовно и политички и економски и друштвени партнер управо Србија“.

„Нема сумње да смо и у прошлости, и у садашњости и сигурно и у будућености ћемо остати заједно. Шетња ‘Бесмртног пука’, Дан победе, парада у Нишу, то како се ради у Србији, не ради се нигде у свету, разуме се, осим у Русији, и ми врло високо ценимо ту моралну и одговорну позицију Београда. Имамо много заједничких интереса. Ми идентично гледамо на улогу УН, међународно право, имамо огромне колосалне економске пројекте, гас, атомска енергија, пољопривреда. За нас је Србија један од најважнијих саговорника и у Европи и на глобалном нивоу“, закључио је Косачов.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!