Прочитај ми чланак

КОНТРА ДАЧИЋУ Харадинај упутио писма премијерима свих држава „да оконча српску…“

0

Премијер Косова Рамуш Харадинај данас је послао писмо премијерима свих држава света у којем је написао да је статус Косова утврђен 17. фебруара 2008, проглашавањем независности.

Он је на Фејсбуку написао да им је у писму објаснио природу дијалога између Косова и Србије.

„Дијалог Косова и Србије је дијалог између две суверене државе и за субјекат нема финални статус Косова, већ нормализацију односа између Косова и Србије међусобним признањем“, написао је Харадинај.

Харадинај је написао да тим писмом жели да „оконча српску пропаганду да су статус и територија Косова још увек на столу“.

Весељијев став о таксама без подршке Харадинаја

Премијер Косова Рамуш Харадинај не подржава предлог председника Скупштине и Демократске партије Косова Кадрија Весељија да се таксе на робу из Србије и БиХ суспендују на рок од 120 дана јер сматра да није испуњен ниједан услов за то.

Шеф кабинета премијера Косова Авни Арифи је за портал газетаеxпресс.цом рекао да нема промене става Владе о такси.

„Таксе неће бити укинуте. Ниједан од разлога због чега су успостављене таксе није уклоњен. Сви (разлози) су ту“, казао је Арифи.

И шеф посланичке групе Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи је јуче, након објављивања предлога Весељија о суспензији такси, рекао да оне остају на снази јер Србија није променила ставове по питању Косова и наставља да се понаша „деструктивно као и раније“.

Весељи је јуче након састанка са америчким амбасадором на Косову Филипом Коснетом изјавио да се залаже за суспензију такси на период од 120 дана.

„Ако и после 120 дана не будемо имали нову ситуацију, у којој ће се понашање Србије и БиХ из корена променити, онда ће се наставити са истим таксама, али и другим одлукама које аутоматски воде ка пуном реципроцитету“, написао је Весељи на Фејсбуку.

Он је оценио да Косову „није потребан курс супротстављања Сједињеним Америчким Државама и Европској унији“.

„Напротив. Језик условљавања према нашим главним стратешким партнерима, као што су САД и ЕУ, неће помоћи Косову ни у одбрани суверенитета и територијалног интегритета нити на његовом путу ка евроатлантским интеграцијама“, навео је лидер ДПК-а, највеће странке у владајућој коалицији у Приштини.

Против предлога Весељија су се изјасниле и опозиционе странке у косовском парламенту, док је потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири на фејсбуку написао да је упозорио премијера Харадинаја да ће га кад тад ДПК напустити.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!