Прочитај ми чланак

КОНФЕРЕНЦИЈА О БЕЗБЕДНОСТИ: Вучић допутовао у Минхен, састао се са Британцима

0

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Минхен, где ће учествовати на 55. Минхенске конференцији о безбедности, а већ поподне има билатералне састанке са високим званичницима Немачке, Велике Британије, Белгије

Током учешћа на конференцији председник Србије ће имати он ће имати 15 до 20 билатералних сусрета са светским званичницима, међу којима су председници Јерменије и Молдавије, европски комесар Јоханес Хан, шефови руске и немачке дипломатије, Сергеј Лавров и Хајко Мас, потпредседник белгијске владе Дидије Рејндерс. . .

Вучић ће имати и одвојене сусрете са посланицима Бундестага, сенаторима и члановима делегације Конгреса САД, као и са званичницима Министарства спољних послова Велике Британије.

Током конференције Вучић ће учествовати на Панел дискусији „Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад“.

Вучић је, раније, најавио да у Минхену, где се окупља светска политичка елита, иде да се бори за Србију.

Организатор конференције најављује да ће од 15. до 17. фебруара, о актуелним кризама и безбедносно политичким изазовима у свету, што је главна тема скупа, говорити око стотину високих представника из политике из целог света.

Како се истиче у саопштењу достављеном Тањугу, после 2017. немачка канцеларка Ангела Меркел поново ће узети учешће на Минхенској безбедносној конференцији, на којој ће говорити и шеф немачке дипломатије Хајко Мас, министарка одбране Урсула фон дер Лајен, министар привреде Петер Алтмајер, вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц, али и више од 45 посланика Бундестага из свих фракција.

САД такође долазе са до сада најбројнијом делегацијом, коју ће предводити потпредседник Мајк Пенс, а у којој ће бити и представници Конгреса, на чијем челу ће бити председница тог тела Ненси Пелоси.

Међу учесницима ће бити и високи званичници Кине, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, али и шефови Међународног монетарног фонда и Светске банке.

На дневном реду конференције посебна тема биће последице нове ере такмичења великих сила, а говориће се и о контроли наоружања и сарадњи у одбрамбеној политици.

„Преведено“ на недипломатски језик, чини се да ће главна тема бити како да се заустави Кина, те однос према Русији.

Ове две земље посебно су апострофиране и у годишњем Извештају Минхенске безбедносне конференције, под називом „Велика слагалица: ко ће скупити делове“, и то у делу који се бави Западним Балканом.

У региону су, како се констатује у документу, недостатак политичког и економског напретка, као и замор од проширења Европске уније умањили веру „обе стране“ у извесност чланства.

Негативан развој ситуације на Западном Балкану се интензивира, наводи се у Извештају, док други актери повећавају свој утицај, нарочито Кина и Русија.

Кина се види као најновији „играч“ на Балкану, а њене активности буде сумњу унутар ЕУ да би Пекинг могао да искористи своју економску снагу зарад политичке добити.

Русија је, додаје се, традиционални играч у региону, али сада Балкан посматра као кључни део нове „велике игре“, која може да помогне у ометању и слабљењу Европске уније.

Москва се отворено оптужује за мере у циљу дестабилизације Западног Балкана, укључујући активне напоре за подстицање етнчког конфликта и изазивање фрустрација код ЕУ мерама антизападне пропаганде.

Истовремено, стабилност у региону остаје крхка, констатује се у Извештају.

У Сарајеву расте страх од ескалације етничких тензија након уласка „српског националисте“ Милорад Додик у Председништво БиХ, кажу у Извештају.

А као пример „крхке стабилности“ наводе да је Косово у децембру – противно жељи НАТО – одлучило да формира своју војску на шта је Србија, како се тврди, одговорила претњом оружане интервенције.

ВУЧИЋ ЗА ВИСОКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас поподне у Минхену са државним министром за Европу и Америку у британском Форин офису Аланом Данканом и са политичким директором у Форин офису Ричардом Муром.

Претходно, Вучић је разговарао са потпредседником Владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом, чиме је започео низ билатералних сусрета, који га очекују током учешћа на 55. Минхенској конференцији о безбедности.

Председник Србије ће током конференције, данас, сутра и у недељу, имати 15 до 20 билатералних сусрета са светским званичницима, међу којима су председници Јерменије и Молдавије, европски комесар Јоханес Хан, шефови руске и немачке дипломатије, Сергеј Лавров и Хајко Мас…

Вучић ће имати и одвојене сусрете са посланицима Бундестага, сенаторима и члановима делегације Конгреса САД.

Током конференције Вучић ће учествовати на Панел дискусији „Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад“.

Вучић је, раније, најавио да у Минхену, где се окупља светска политичка елита, иде да се бори за Србију.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!