Прочитај ми чланак

Кон открио скандал: Власт нас због избора гурнула у ризик

0

Тврдња епидемилога и члана владиног Кризног штаба Предрага Кона да је у до јуна било три пута више смртних случајева од коронавируса у односу на званично пријављењене цифре, јасно је указала да су избори свесно одржани и поред ризика по здравље људи. Тако је изборна победа постала важнија од живота људи, који су обманути и преварени.

“Обрадио сам податке до јуна месеца – три пута је било више смртних случајева од ковида 19 него што је било писмено пријављено, изјавио је епидемиолог др Предраг Кон гостујући у “Прегледу дана” НеwсмаxАдриа.

FOTO: Printscreen

Подсетимо, непосредно пред изборе, готово по правилу, из дана у дан су се појављивале сличне бројке – било је око 90 заражених и најчешће један преминули од коронавируса. И након што је БИРН раскринкао манипулацију са бројкама, од државног врха, на челу са председником, нисмо могли да чујемо убедљиве аргументе који би побили информације БИРН-а.

Колико су се корона цифре олако схватале (а вероватно и занемаривале), показује и изјава председника Србије Александра Вучића, који је јунске изборе упоредио са одласком у продавницу:

“Било је много сигурније него да неко оде у продавницу на пет минута”, рекао је Вучић, правдајући одлуку да се организују избори.

Међутим, у последњој недељи Вучићеве изборне играрије (21. јун) број заражених достигао је (званично) 12.894, док је број преминулих био 261. Чак и оваква, званична и фризирана статистика је оборила Вучићеву тезу о “безбедним изборима”. Ако на то додамо да је било три пута више преминулих, како Кон тврди, бројке су заиста застрашујуће.

И ту нема оправдања. Не може се одлука о изборима бранити тиме да је претходно одигран дерби пред више од 15 хиљада људи, финале Купа Србије у Нишу, организацијом тенских турнира, концерата, прослава. Свестан пропуст или не, то уопште није важно. Чињеница је да су људи излазили на изборе у периоду кад они никако нису смели да се одрже, повлачи питање кривичне одговорности оних који су били задужени да воде рачуна о нашим животима и нашем здрављу. Ако имају образа, прво ће поднети оставке.

Такође, не треба заборавити да су за ноншалантност владајуће гарнитуре цену платилии они сами – након прославе изборне победе, где су функцинери напредњака грлили и љубили, стигла вест да су заражени Марко Ђурић, Маја Гојковић, Алесандар Вулин, а како је касније тврдио председник, међу зараженима је био и његов секретар Никола Селаковић.

Оправдање како су избори сигурнији од одласка у продавницу, пример је колико су партијски интереси важнији од здравља грађана, а лаж како нема препрека да се отпочне кампања коштала је здравља, не само напредњачке фуниционере, већ несумњиво велики број људи који су изашли на биралишта.