Прочитај ми чланак

КОМЕ ТИ ПРЕТИШ: Брисел љути „Дачићева такса“

0

Предлог шефа дипломатије да Србија уведе реципрочне мере изненадила Брисел

 

03-taksa_620x0
НАЈАВА српског шефа дипломатије Ивице Дачића да ће тражити увођење реципрочних мера за држављане ЕУ који долазе у нашу земљу ако Унија уведе таксе за прелазак њихове границе – с незадовољством је примљена у Бриселу.

Београду су, како сазнајемо, незваничним дипломатским каналима послати сигнали да не виде разлоге за овакву бурну реакцију званичника из Србије на нешто што је још само предлог. Званичне реакције из Брисела на Дачићеве „претње“ у среду није било. „Новостима“ је у кабинету комесара ЕУ за миграције Димитриса Аврамопулоса кратко речено да „не желе да коментаришу коментаре“.

У Аврамопулусовом кабинету још појашњавају да ће систем ЕТИАС, по којем би наши грађани плаћали таксу од пет евра за улазак у ЕУ, уколико буде усвојен, важити за све земље шенгенске зоне, укључујући и оне у којима се још у потпуности не примењују тековине „шенгена“, као што је Хрватска.

То значи да ће грађани Србије, осим уколико не постоје гранични аранжмани између две земље, морати да се пријаве за ЕТИАС и плате таксу приликом путовања у Хрватску. Из ЕУ напомињу да ће аплицирање за ЕТИАС преко интернета трајати неколико минута и да ће „дозвола“ за путовање бити издавана на пет година и неограничен број улазака.

ОТИШАО ЗБОГ УВРЕДА ХОЏАЈА

ДАЧИЋ је напустио скуп Вишеградске шесторке и Западнобалканске шесторке због тога што Федерика Могерини и други домаћини нису реаговали на изјаве Енвера Хоџаја да су Срби криви за све ратове на простору бивше Југославије и за геноцид.

– Рекао сам им – ако можете без Србије, радите – и напустио скуп. Не пада ми на памет да слушам предавања од оних који су починили злочине над Србима – поручио је Дачић.