Прочитај ми чланак

КОЈЕ ТАЈНЕ КРИЈУ? Влада не жели да знамо шта ради и како ради

0

sednica-vladef

(Блиц, фото: Ђорђе Антонијевић)

Влада Србије нема намеру да објављује транскрипте својих седница, како је то уобичајена пракса у већини европских земаља, укључујући и суседне Хрватску и Бугарску. Од грађана, у чијем интересу Влада ради и који су је бирали, крије се део одлука, начин на који су донете, дискусија на седницама…

Држављанима Србије недоступни су разни споразуми, закључци, уговори, а како сада ствари стоје, иако се позива на јавност рада, Влада није спремна да свој рад учини транспарентним. Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић у изјави за “Блиц” каже:

– Народ бира, народ плаћа, народ има право да зна. Службена тајна је обрисан термин и свако позивање на ту одредбу је беспредметно. Осим посебних случајева који се односе на могућност угрожавања тока поступка, приватност, тактику у преговорима… све остало у раду власти мора бити доступно грађанима – каже Шабић.

Шта све Влада крије

део закључака и одлука
споразуме које закључује са потенцијалним инвеститорима
предлоге закона и стратегија који нису прошли – остаје непознато зашто нису усвојени уговори

Он наводи пример Хрватске у којој су сви материјали рада Владе доступни, па чак и аудио-снимци. У Србији, међутим, грађани још нису видели ни, примера ради, комплетан уговор с „Фијатом”.
 
У Немањиној 11 се, међутим, позивају на Закон о Влади, али и на одредбе које су, додуше, престале да важе 2009. године, када је укинута “службена тајна”.

– Дискусије на седници Владе сматрају се службеном тајном строге поверљивости. Све одлуке Владе се објављују у „Службеном гласнику“ или на сајтовима министарстава и све је јавно – кажу за „Блиц” у Влади.

Међутим, Немања Ненадић из Транспарентности Србија истиче да се не објављују ни све одлуке у „Службеном гласнику” нити на сајту Владе.

– Објављује се само оно што Влада одлучи да се објави, а јавност рада је битна, јер се неколико пута показало да су закључци Владе неуставни. А чак и када се по ономе што је објављено види шта је усвојено, не види се шта је још разматрано и због чега није прошло – каже Ненадић.

Министри неће да следе пример Тасовца
Мало који министар у Влади ће следити пример Ивана Тасовца и отворити за јавност све седнице комисија и надзорних одбора институција из свог ресора. То је за сада обећао још само Томислав Јовановић, министар просвете, док остали најављују да ће о томе само размислити.

– Зашто да не? Отворићу све седнице комисија за новинаре. Сви сте позвани на данашњу седницу Националног просветног савета на којој се расправља о Нацрту закона о уџбеницима – рекао је Јовановић.

Остали министри из Владе су знатно опрезнији.

– Озбиљно разматрамо отварање седница за јавност, али је питање да ли је то могуће спровести. Неке теме су изузетно стручне и ту је пожељно присуство невладиног сектора, али је питање да ли јавност у њима може наћи своје место – наводе у кабинету министра пољопривреде Драгана Гламочића.

Шеф дипломатије Иван Мркић каже за “Блиц” да његово министарство под својом надлежношћу, осим амбасада, нема ниједну институцију и да у том смислу нема шта да буде отварано за јавност.

У кабинету министра правде Николе Селаковића истичу да је министар успео да спроведе иницијативу да се свака седница Високог савета судства снима и да буде доступна свима.

– Биће отворене и седнице Комисије за имлементацију Националне стратегије за реформу правосуђа, а потрудићемо се да наш рад буде транспарентан – истичу у Министарству правде.