Прочитај ми чланак

КО ТО ПРАВИ ХАОС У СРБИЈИ: Протести због високе цене горива

0

„Протести због високе цене горива јасно су организовани од стране високих функционера опозиционих политичких странака. Понашање опозиционих лидера Вука Јеремића и Драгана Ђиласа је неодговорно и није добро, јер се њиме крши основно право људи - њихова слобода.”

Ово је у понедељак навео потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, коментаришући протест у неколико градова у Србији, који се организују од петка, блокирањем улица на неколико сати дневно. Саобраћај је у понедељак био блокиран у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Сремској Митровици, Шапцу, Љубовији, Белој Цркви, Ваљеву, Великој Плани, околини Смедерева…

Стефановић каже да лидери опозиције преко блокада улица „покушавају да утичу на грађане који нису политички ангажовани“:

– Види се јасна позадина. Они се не крију већ, напротив, људе позивају преко друштвених мрежа и страначких саопштења. Влада је увек спремна за разговор, али не и да јој са улице диктирају шта би требало да ради. И то раде два или три човека који сматрају да су важнији од живота свих људи.

Потпредседник СНС Марко Ђурић је после инцидента који се догодио у Београду указао да протести нису мирни, како се у делу јавности представља. У јучерашњим јутарњим часовима, на углу улица Зрењанински пут и Ивана Милутиновића, група демонстраната претукла је Божидара М., пошто их је питао: „Зашто то радите?“. Он је у полицији испричао да је добио више удараца у главу, као и да му је из новчаника украдено око 300 евра. Полиција је поподне ухапсила тројицу батинаша.

Највише проблема у саобраћају, због протеста, било је у понедељак у Београду. Општине Младеновац и Сопот биле су одсечене, јер је пут код наплатне рампе Мали Пожаревац био блокиран током читавог дана. Пропуштала су се само возила Хитне помоћи и аутомобили у којима је било мале деце.

Наводно „претучени“ грађанин са протеста је члан СНС-а?

Апсолутно сви режимски медији су пренели вест како су протестанти „брутално претукли“ недужног грађанина.

Међутим, Божидар Милић, који је наводно претучен је члан и симпатизер владајуће странке.

Божидар Милић је не само члан Српске напредне странке, већ и члан њиховог „интернет тима“ у народу познатији као „ботови“, а његов профил је потпуно јаван на свим друштвеним мрежама и нигде не крије острашћеност према Напредној Странци.

КАЗНЕ ДО 5.000 ДИНАРА

Министар Стефановић је рекао да ће полиција, тамо где буде законских прекршаја, писати казне. Навео је да закон предвиђа казну од 20.000 до 40.000 динара за заустављање или паркирање на ауто-путу у саобраћајној траци, а 5.000 динара за непрописно заустављање на осталим путевима.

Полиција је у понедељак спречила блокаду моста Газела, а према незваничним информацијама неколико особа је приведено.

foto: N. S.

РЕАКЦИЈЕ ПОВОДОМ ПРОТЕСТА

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: ЗБОГ БЛОКАДЕ ТРПЕ И ДЕЦА

Блокаде аутомобила у којима су бебе, деца и старци, нарочито на великим врућинама, угрожавају живот наших грађана и то нема никакве везе с протестима грађана због цене горива, већ са увођењем хаоса у нашу земљу – указала је Зорана Михајловић, министарка инфраструктуре и саобрађаја.

НАРОДНА СТРАНКА: ПУТЕВЕ БЛОКИРА ВУЧИЋ

Народна странка позвала је данас председника Србије Александра Вучића да се не инати са народом и смањи акцизе на гориво, нарочито акцизе на дизел за пољопривреднике и оценила да се економска политика напредњачке власти искључиво своди на завлачење руке у џеп осиромашених грађана.

Путеве широм Србије блокира Вучић, а не опозиција, и он може једноставно да их одблокира смањењем акциза, навела је Народна странка.

У саопштењу се истиче да Вучић, приказујући протесте као режију својих неистомишљеника, вређа све грађане који протестују и показује да нема слуха за њихово оправдано незадовољство.

Одбијање режима да смањи акцизе и коригује цену горива најубедљивији је доказ да су лажне тврдње о пуној државној каси и суфициту, сматра ова странка, наводећи да је бензин од почетка године поскупео за 8,79 динара, односно 6,1 одсто, а дизел за 11,3 динара или 7,5 одсто.

Народна странка подсећа да је дизел у региону скупљи само у Албанији и да држава Србија на име акциза и пореза узима 55,2 од цене литра горива, односно 82,44 динара од 144,9 динара по литру бензина.

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ: Протесте због цене бензина нису организовале стране службе

Синдикат Запослених Полиције најоштрије осуђује изјаве да протесте који су почели 08.06.2018.године у Републици Србији воде стране службе и да су умешане политичке партије.

Руководство синдиката наводи да идеја за протесте је потекла од момента објављивања фотографије на друштвеним мрежама где се на фотографији налазе напуштена возила са текстом да су грађани Немачке напустили своја возила и отишли кући због повећања цене горива. Након појављивања напред наведене фотографије, грађани су се организовали и формирали групе на друштвеним мрежама где се за кратко време прикључио велики број грађана незадовољних ценом горива.

Синдикат Запсоелних Полиције је након прикупљених информација донео одлуку да да подршку протестима превасходно да не би дошло до сукоба између полицијских службеника и народа, како се не би угрозила безбедност и животи како полицијских службеника и грађана.

Синдикат Запослених Полиције позива све политичке странке да не скупљају политичке поене са протестима који су сами организовали грађани и да нема шта да траже на протестима јер су довољно за све године показали колико им је стало до народа.

Руководство синдиката јавно износи да уколико се утврди да је умешана било која политичка странка у протесте да ће одмах прекинути подршку протестима .

Синдикат Запослених Полиције позива учеснике протеста да у току протеста пропуштају возила хитне помоћи, полиције, ватрогасна возила, возила са болесним лицима и малом децом као што је спровођено од почетка протеста дана 08.06.2018.године.

ДРАГАН МАРКОВИЋ: ОБЕЗБЕДИТИ СИГУРНОСТ

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма позвао је Владу Србије да сазове хитну ванредну седницу због блокаде саобраћајница:

– Влада је дужна да обезбеди јавни ред и мир и слободу за све грађане и треба да одбрани грађане Србије и државу од неколицине неодговорних опозиционих политичара, који имају неколико одсто подршке у народу.

СДС: ЛОШЕ ПО УГЛЕД ЗЕМЉЕ

Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића, упозорила је у понедељак да се протести због поскуљења горива дешавају у јеку туристичке сезоне, што може негативно да се одрази на укупан туристички промет и да створи лош имиџ наше земље у свету, те да проблеме који имају шири друштени значај не треба решавати на улици већ у институцијама државе.

У тој странци сматрају да људска права нису ничим ограничена, осим када угрожавају слободе и права других грађана.