Прочитај ми чланак

Ко је Марија Обрадовић, кандидат за министра и председника Скупштине?

0

Сећате се Марије Обрадовић, потпредседнице СНС, како у споту за подршку кампањи "За будућност Србије", са колегом, Дарком Глишићем, прави сендвиче за присталице Александра Вучића, које позива на митинг испред Народне скупштине? Обрадовићева данас слови за једног од најозбиљнијих кандидата за министарски ресор у Немањиној 11 или, како најављују режимски медији, председницу Скупштине.

Марија Обрадовић је рођена 1974. године, у Краљеву. Основно образовање је стекла у родном граду, а похађала је и Педагошку академију у Крушевцу и Учитељски факултет у Београду.

PRINSCREEN

 

Пре уласка у политику, бавила се новинарством и била је уредница у РТВ Крушевац и РТВ Краљево. Зато јој се у једном скупштинском дуелу на седници Одбора за спољне послове, поланица СРС, Наташа Јовановић, обратила са „Госпођо спикерка, упристојите се, није Вам ово радио-станица.“

Обрадовићева јој није остала дужна, рекавши да је Наташа Јовановић позвана да глуми мајмуна и забавља народ.

– Госпођо или госпођице, прилично сте неуротични, упристојите се или напустите просторију – била је последња Јовановићеве.

Марија Обрадовић је први пут постала посланица СНС 2012. године, а после тога у још два мандата, 2014. и 2016. Пре тога, радила је у информативној служби СНС (2008-2012).

По доласку СНС на власт, 2012. године, постављена је за члана Програмског одбора РТС и ту функцију је обављала до 2015. године.

Оснива Женску парламентарну мрежу, 2013. године, а наредне већ постаје председник Одбора за одбрану и унутрашње послове. Члан је делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе.

У мају 2016. године, изабрана је за потпредседника СНС, а председник је и Уније жена СНС. Занимљив податак је да Јадранка Јоксимовић није гласала за њен избор и била је оштро против.

Према сопственим речима, у политику је ушла 2008. године, и од обичног члана странке стигла је до особе на коју се највише рачуна.

– У политику сам ушла 2008. године. Када је почела озбиљна припрема око формирања СНС-а, звали су ме Краљевчани који су били за СНС да им се прикључим. Пре тога сам имала прилику да кроз свој посао упознам Николића и Вучића. Крајем те године са породицом сам се преселила у Београд и почела да радим у странци на формирању Информативне службе заједно са Александром Ђуровић и Вуком Фатићем – испричала је својевремено Обрадовићева.

До тога је највише стигла као ватрени апологета Александра Вучића, увек спреман да уђе у најватреније дискусије у одбрану свог шефа. Остаће упамћена по изјави: „Александар Вучић је политички џин.“

Међутим, Обрадовићева је добро наплатила своју лојалност режиму, те је награђена местом саветника за безбедност у „Србијагасу“ Душана Бајатовића. До данас је остало питање да ли је на то место дошла конкурсом или је све био приватни аранжман две владајуће партије. Посебно што занима јавност је шта препоручује Марију Обрадовић за послове безбедности, имајући у виду њено званично образовање.

На питање, да ли би прихватила да буде министар у новој влади, ако би јој то било понуђено, одговорила је:

– Од нових задужења не бежим, част ми је што сам у Вучићевом тиму – казала је Обрадовићева.

У имовинској карти на сајту Агенције за борбу против корупције, за Марију Обрадовић стоје веома зачуђујући подаци. Наиме, све до 30. јануара 2020. године, када је направљен последњи извештај о њеној имовини, Обрадовићева је примала скупштинску плату између 106.000-110.000 динара, а онда су јој скупштинска примања драстично пала на свега 30.000. Притом, поставља се питање, како је Обрадовићева са мало мање од 1.000 евра, успела да од Рено Клиа, преко Рено Мегана, дође до БМW 123.

Иначе, у имовинској карти стоји да су примања Обрадовићеве у „Србијагасу“ 120.000 динара. Ове приходе је пријавила тек почетком текуће године, иако је на дужност ступила 1. августа 2019.

Какве игре су у питању у вези овако „скромних“ плата Марије Обрадовић, на тако високим функцијама, остаје да се види.