Прочитај ми чланак

Ко ће у Владу? Тадић и Дачић дежурају крај телефона, Стефановић неће СПС

0

Tadic-Dacic stefanovic toncev vlada srbije

Ниједна партија до сада није добила позив за преговоре, а готово све странке имају председништва и састанке на тему уласка у владу.

О евентуалном уласку у будућу владу и о преговорима са СНС синоћ се разговарало у седишту НДС Бориса Тадића. Како нам је кратко рекао функционер те партије Слободан Хомен, позива из редова напредњака није било, уз напомену да би преговори тек требало да буду тема разговора унутар њихове коалиције.

Спајање министарстава

У СНС разматрају идеју да у следећој влади буде мање министарстава него у прошлој.
Извор “Блица” није могао да каже колико ће ресора имати будућа власт, али каже да ће највероватније бити спојена министарства рударства и енергетике.

Ни на адресу СПС још није стигла позивница за разговоре о влади, иако су они прекјуче одржали председништво странке на ком су одлучили да хоће у владу са СНС. Ипак, незванично нам је речено да ће они почети највероватније до краја недеље.

Према неким информацијама, лидер СНС Александар Вучић на разговоре о будућој владајућој коалицији позваће и социјалисте и НДС Бориса Тадића, а спекулише се да би напредњаци, уз СВМ, обе странке волели да виде у будућој влади.

Оно што се намеће као логично питање јесте да ли је таква коалиција могућа, с обзиром на озбиљне сукобе који постоје на линији Борис Тадић – Ивица Дачић. О томе, међутим, нико јуче није желео да говори ни у СПС-у ни у НДС-у.

У СНС још не откривају кад ће тачно преговори и ко ће чинити будућу владу.
 
– Чим РИК објави коначне резултате избора, биће заказана седница Председништва СНС на којој ће бити речи о почетку преговора о будућој влади – каже за “Блиц” Радомир Николић, председник Извршног одбора напредњака и члан Председништва СНС. Он, међутим, није желео да одговори са ким ће све напредњаци разговарати о формирању нове владе.

– Преговори ће ускоро почети. То је све што у овом тренутку могу да вам кажем – наводи Николић.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић изјавио је да СНС и њен лидер Александар Вучић треба да одлуче да ли у будућој влади желе да поделе одговорност или да је сами сносе.

– Пред СНС је да изабере да ли ту одговорност хоће да подели или да је преузме сам. Ми смо спремни за разговоре – истакао је Бајатовић.

На питање да ли би за СПС био проблем када би Вучић рекао да у владу не могу ПУПС и ЈС, Бајатовић је одговорио:

– Нема потребе да коалицију која је потврђена разбијамо на било који начин. Ко ће бити власт, ко опозиција у рукама је СНС.

NEBOJSA STEFANOVIC, IVICA DACIC, ALEKSANDAR VUCIC

Стефановић: Предложићу Вучићу да СПС не буде у Влади

Предложићу председнику странке Александру Вучићу и Председништву СНС да формирамо владу без Социјалистичке партије Србије, каже за „Блиц“ потпредседник СНС Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић

Реагујући на изјаву Новице Тончева, посланичког кандидата СПС и председника општине Сурдулица да СПС не треба да уђе у владу, Стефановић каже да је разочаран јер је СНС у постизборном периоду била коректна и њени чланови нису давали изјаве о томе ко треба, а ко не треба да уђе у владу.

– Ово је већ трећи или четврти коментар из СПС на ову тему и зато ћу председнику и Председништву странке предложити да СНС формира владу без социјалиста. Пошто су заинтесовани да нам држе лекције, нека иду у опозицију. Србија неће пропасти без социјалиста у власти – одлучан је Стефановић.

Новица Тончев

Новица Тончев је раније данас рекао да „иде тешко време за Србију“ у ком треба да се донесу „закони који нису баш популарни“.

Како каже, још није познато хоће ли СПС ући у Владу, преноси сајт „Јужне вести“.

– Моје мишљење је да СПС не треба да буде у Влади, пошто СНС има огромну већину, Међутим, како одлуче председништво и страначки органи, ја ћу да поштујем одлуку странке – каже Тончев.

Он је, гостујући у емисији „15 минута“, рекао да ће ући у парламент и повући се са чела Општине.

Уз истицање да постоји много квалитетних људи који би заузели његову позицију коју има још од 2008. године, Тончев је рекао да тек треба да се направи договор о томе.

– Не бих ни био на листи да нећу да будем народни посланик. Бићу посланик, а у Сурдулици ћу бити председник Скупштине. Има доста квалитетних људи који би стали на чело Општине, а ја ћу и даље да је водим као председник Скупштине – рекао је Тончев.

 

(Блиц, Танјуг, Јужне вести)