Прочитај ми чланак

Ко ће и кад заменити Вучића

0

aleksandar-vucic najnovije vesti

Још се не зна ко ће на месту шефа Бироа за координацију службама безбедности заменити премијера Александра Вучића.

Вучић се још формално није повукао с места секретара Савета за националну безбедност, односно шефа Бироа за координацију службама безбедности, иако је у јуну најавио да ће то ускоро учинити.

Да држава још нема решење за то место и да та тема тренутно није актуелна у државном врху, јасно је из одговора који је Данас добио из кабинета председника Србије, који треба да именује Вучићевог наследника, а у којем нам је речено да ће нам јавити када та тема буде актуелна.

Предраг Петровић, извршни директор Београдског центра за безбедност, сматра да разлоге због којих Вучић још није поднео оставку на то место треба тражити у премијеровој амбицији да лично оперативно координира рад свих служби безбедности.

„Управо због тога је након избора 2012. и промењен преко ноћи Закон о основама уређења служби безбедности. Лична контрола Вучића над службама безбедности му је омогућила да прошири и учврсти своју моћ и власт како у односу на политичке противнике из других партија, тако и унутар СНС. Сада је премијеру тешко да се повуче са ове позиције, јер треба да обезбеди себи лојалног наследника. Да је ово стварни проблем, сведочи и случај именовања директора БИА, које се отегло јер Вучић није био задовољан кандидатима. Додатни проблем је овде што секретара СНБ именује и разрешава председник Републике Томислав Николић, а не премијер Александар Вучић. И претходно су Николићу блиски људи имали амбиције да заузму позицију секретара СНБ“, објашњава Петровић.

Упитан да ли је то место постало мање интересантно с обзиром на то да сва министарства силе „држи“ СНС, Петровић одговара да „јесте постало мање интересантно али да је и даље важно, јер се овде не ради само о контроли СНС над сектором безбедности већ о потреби да лидер СНС Александар Вучић оствари ту контролу ако не лично онда макар преко њему верног кадра“.

„СНС, као ни друге политичке партије, није монолитна организација без супротстављених амбиција и струја. Исто тако, освојену власт је потребно и задржати па је зато важно стално имати контролу над службама безбедности“, наводи саговорник Данаса.

(Данас)