Прочитај ми чланак

Кнежевић: Спреман сам и на оставку

0

Кнежевић је поручио да је спреман да понесе одговорност па и поднесе оставку, уколико је његова одговорност највећа.

Кнежевић је за сутра најавио разговор са Александром Вучићем о одговорности због ситуације око млека „на којем ће бити донете конктерне мере о преузимању дела одговорнсти за неке ствари о чему ће ће јавност сутра и бити обавештена“.

„Ако се покаже да је моја одговорност највећа ја сам потпуно спреман и то сам рекао и првом потрпредседнику владе Вучићу и председнику владе Ивици Дачиху да понесем одговорснот и поднесем оставку“, рекао је Кнежевић за РТС одговарајући на питање да ли су могуће и оставке због ситуације настале око млека.

Он је поновио да је у целу ситуацији политика умешана и разни лоби, као и да је ДС „покушала да уништи пољопривреднике“.

„За ово неко мора да преузме одговорност и са стране институција на челу са мном и неко други ко је узбуњивао јавност“, рекао је Кнежевић.

Он је још једном нагласио да је јучерасња одлука владе донета како би се спасила српска пољопривреда, јер Србија није довољно богата земља да баца дневно између 300.000 и 400.000 литара млека, а може да га извози у две трећине света.

Он је поновио да су све референтне институције саопштиле да та количина афлатоксина у млеку није штетна по здравље грађана и нагласио да је млеко у продавницама безбедно.

Министар је додао да ће се у наредним годинама тежити да се граница афлатоксина поново повећа, али да се претходно мора направити инфраструктура, пре свега национална референтна лабараторија, коју претходна власт није направила.

На питање да ли је уместо такве одлуке влада требало да пооштри критеријуме за проверу сточне хране, Кнежевић је рекао да у Србији има око 500.000 домаћинства који се баве производњом млека и највише њих има две до три краве и да је тешко то све обићи и посаветовати шта треба да се уради.

Министар је поновио да је влада донела закључке да привремено затвори 73 фарме, којима ће дати здрав кукуруз, као и да су сличне мере донеле и владе земаља у региону, које су се сусреле са сличним проблемима.

На питање зашто се пре доношење одлуке о већем дозвољеном нивоа афлатоксина у млеку нису сачекали резултати анализе из Холандије, Кнежевић је рекао да то ништа не би решило, а да је влада морала да сачува пољопривреду.

Дозвољен ниво афлатоксина у млеку биће враћен на 0,5 микрограма по килограму, а привремено затворене фарме добиће интервентну помоћ, одлучено је јуче на седници Владе Србије.

Национална асоцијација прерађивача млека (СЕДА) поздравила је промену правилника о дозвољеним количинама афлатоксина у млеку, истичући да се тиме стварају предуслови да се националног система безбедности хране системски унапреди уз уважавање интереса потрошача, фармера и млекара у целини.

„Подршку за промену правилника налазимо управо у „преписаним“ регулативама ЕУ, као и препорукама ЦодеџАлиментариус-а, на који се ослањају законска решења ЕУ, а која предвиђају могућност корекција дозвољених вредности контаминената у храни, уважавајући климатске услове, националне интересе земаља чланица, нова научна сазнања, као и економске околности и ограничену доступност храни“, истиче се у саопштењу.

(Б92)