Прочитај ми чланак

КЉУЧНА ОСОБА која би могла да помогне ЈУТКИ да сачува фотељу је ЊЕГОВА ЖРТВА?

0

Једна од жртава Милутина Јеличића Јутке могла би да му помогне да спречи одржавање седнице Скупштине општине Брус на којој би требало да се констатује његова оставка, сазнаје "Блиц".

– М. Ђ. је одборница која је Јеличића пријавила за сексуално узнемиравање. Као доказ постоји и кривична пријава и неопхопдна судска документација – каже извор „Блица“ близак истрази.

У кривичној пријави у коју је београдски лист имао увид наводи се да су се „оштећена М. Ђ. и Јутка упознали 2010. године, да су том приликом разменили бројеве телефона, а да су 2015. године разговарали на тему њеног студирања и запослења“. Након тога, Јеличић је М. Ђ. послао СМС поруке „цмокић“, „кис“, „желкам те“…

Када је видела да су се бројне жртве осмелиле да пријаве моћног насилника, то је урадила и М. Ђ. Она је изјаву полицији о детаљима узнемиравања дала 14. марта прошле године.

Међутим, као и у случају других, ускоро је стигла понуда Јеличићевих људи, која се у њеном случају не одбија.

– Јеличићеви људи понудили су новац и М. Ђ. је прихватила да повуче пријаву. Њена мајка говори да је за то узела 6.000 евра – открива „Блицов” саговорник из Бруса који жели да остане анониман.

Како каже исти извор, Јеличић је пре две вечери опет посетио М. Ђ. пошто, како је „Блиц“ већ писао, покушава да опструира одржавање седнице СО Брус на којој би требало да буде констатована његова оставка на место председника општине.

– М. Ђ. је одборница и пошто је показала да све има цену, Јутка покушава и да је „убеди“ да се не појави на седници која је заказана за 2. април – објашњава наш саговорник.

Јеличић већ има подршку дела своје одборничке групе, али и дела одборника Српске радикалне странке, о чему се договорио са лидером радикала Војиславом Шешљом. Како сазнаје Блиц, нису сви радикали срећни што морају да подрже Јеличића и питање је хоће ли и поред тога сви бити „послушни“.

Како већ Блиц писао, Јеличићић има тактику како да остане што дуже на власти. Наиме, он покушава да спречи одржавање СО Брус тако што се неће појавити довољан број одборника, односно најмање њих 15 од укупно 29. У том случају, председник би морао да буде предложен и изгласан у року од девет дана, пошто закон каже да након оставке претходног, наредни мора да буде изабран најкасније у року од 30 дана, што је у овом случају 11. април.

Ако не буде изабран, онда се уводе привремене мере, а Министарство државне управе и локалне самоуправе предлаже Влади Србије да именује радно тело и у року од 60 дана расписује изборе за новог председника.

Проблем је то што ни ти избори не могу бити регуларни јер је Јеличић, заправо, увелико у локалној кампањи.

– Иако би након што је поднео оставку по закону требало да ради само текуће послове, он се увелико бави онима који не би требало да му буду приоритет. Асфалтира улице, улаже, задужује и даље општину јер је сигуран да нема ништа од избора новог председника и да ће наставити да води општину – наводи наш саговорник.

Новинари незаконито отерани из суда

Удружење новинара Србије послало је в.ф. председника Врховног касационог суда Драгомиру Милојевићу податке о забрани новинарима да 5. фебруара 2019. године прате суђење у Основном суду у Брусу, како би поднео пријаву дисциплинском тужиоцу Високог савета судства. Милојевић је пре два дана на скупу „Однос суда и медија“ рекао да је председник Основног суда у Брусу поступио незаконито када је искључио новинаре са суђења, као и да ће поднети ову пријаву уколико му новинарска удружења доставе информације о овом случају.

 

Подсетимо, новинарима „Блица“, „Вечерњих новости“, телевизија Прва, О2 и Н1 5. фебруара 2019. године није било дозвољено да присуствују суђењу у Основном суду у Брусу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!