Прочитај ми чланак

КЛИНТОН У ПРИШТИНИ Косово заслужује да буде у ЕУ и НАТО; Тачи Клањамо се пред Вама

0

Приштина -- Бивши амерички председник Бил Клинтон је јуче у Приштини изјавио да осец́а да је поштован, да је Косово пример демократије и да заслужује чланство у ЕУ и НАТО.

„Мислим да цео свет може да узме Косово као пример како је расло и како живи у миру са својим суседима. Косово заслужује да буде у ЕУ и НАТО-у. Увек ц́у бити поносан што сам био председник САД-а када вам је био потребан неко ко ће да устане и каже: Нема више етничког чишћења, нема више напуштања домовине и убијања невиних цивила, мора да постоји бољи начин“, рекао је Клинтон.

Foto: Facebook/ Hašim Tači

Клинтон је на Косову поводом 20. годишњице уласка међународних мировних снага.

Он се данас састао с председником Косова Хашимом Тачијем и премијером Рамушом Харадинајем.

Косовски председник је бившег председника САД одликовао „Орденом слободе“ и рекао да је Клинтон симбол поверења, оптимизма и наде за грађане Косова.

Он је потврдио да је Клинтон „ујединио свет против неправди“, да је био „најупорнији политичар да се обезбеди слобода Косова“.

„Клањамо се с дубоким поштовањем пред вама због слободе Косова. Изражавамо велику захвалност САД које су руководиле кампањом заустављања етничког чишћења и враћања косовских грађана у њихове домове, кампањом за изградњу новог живота и мира за све“, рекао је Тачи.

„Не можемо а да се не осећамо поносним да овом великом доприносиоцу наше слободе изразимо дубоку захвалност коју косовски народ осећа према њему. Хвала вам председниче Клинтон!“, додао је он.

Поводом 20 година од уласка међународних мировних снага на Косово, у среду су предвиђене многе активности.

У Приштини су вечерас пријем и концерт Косовске филхармоније поводом 20 година од уласка снага КФОР на Косово.

Централна манифестација поводом годишњице уласка НАТО снага биће сутра на Тргу Скендербега у Приштини, где се очекују говори Клинтона и бивше државне секретарке САД Медлин Олбрајт.

После тога ће бити приређена „Поворка за слободу“, откривена биста Медлин Олбрајт на тргу који носи њено име и међународна конференција „20 година слободе – Једна визија одрживог мира“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!