Прочитај ми чланак

Клинтон: Косово је независна држава, смејали смо се бројећи Србе из Америке

0

БЕОГРАД – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница Европске уније Кетрин Ештон састале су се данас поподне у Београду са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем. Разговор у Палати Србија почео је око 16.15. Хилари Клитнон и Кетрин Ештон после Београда путују у Приштину.

 

 

Дачић: Клинтон и Ештон нису дошле са ултиматумом

– Више од 100 година дуга традиција дипломатских односа заслужује да заједнички радимо у интересу свих наших грађана и да радимо на путу укључења Србије у ЕУ. Нико овде није дошао да поставља ултиматум већ да разговарамо у даљем путу евроинтеграција и постизању видљвог и одржвог напретка у разговорима Београда и Приштине… – рекао је Ивица Дачић и поручио да Србија никада неће признати Косово, али да ће све учинити да дође до нормализације односа. Србија, као највећа земље на Балкану, спремна је да свима буде партнер у политици помирења, као и својом политиком охрабри све учеснике у дијалогу како би се постигло помирнеје, рекао је Дачић и захвалио Хлира Клинтон и Кетрин Ештон на посети. Дачић је пожелео Хилари Клинтон успех на предстојећим изборима у Сједињеним Државама.

 

Ештон: Не тражимо признање Косова, само нормализацију односа

Кетрин Ештон је казала да је „изузетно пријатно бити у Београду“.
– Дошла сам са секретарком Хилари Клинтон како би охрабрили Србију на путу ка Европској унији јер је Србија урадила много тога на реформи и приближавању ка ЕУ, јако је важна реформа судства, али и дијалог са Приштином. Када се то реши приближиће и Србију и Косово Европској унији – рекла је Ештон и додала да ће наставити да организује дијалог Београд – Приштина.

-Не тражимо признавање Косова, али тражимо наставак дијалога – рекла је Ештон и захвалила председнику Николићу за почетак дијалога на највишем нивоу.

 

Клинтон: Смејали смо се када смо покушавали да установимо колико Срба-Американаца има

Клинтон је открила да је састанак протекао у ведрој атмосфери.
– Смејали смо се на састанку када смо покусавали да установимо колико Срба-Американаца заправо има. Ово је моја друга посета и показује колико зелимо да појачамо односе са Србијом – рекла је америчка државна секретарка. Она је додала да не тражи да Србија призна Косово, али да оно независна нација и да се „границе Европе се мењати“.

Подсетимо, америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница ЕУ Кетрин Ештон допутовале су десетак минута пре 16 часова у Београд, где ће, како је раније саопштено, охрабрити српске званичнике да наставе дијалог са Приштином и спроведу конкретне кораке које ће омогућити напредак Србије на путу ка ЕУ.

Високе званичнице дочекали су министар спољних послова Србије Иван Мркић, шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер, амбасадор Србије у САД Владимир Петровић и амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби.

Државна секретарка САД и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност одржаће заједнички састанак са председником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Ивицом Дачићем.

„Ова посета представља израз заједничке подршке интеграцијама, а посебно дијалогу Београда и Приштине“, рекла је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је да је одлично што представнице Сједињених Држава и Европске уније долазе заједно у Београд, јер је, како каже, то пример како ЕУ и САД тесно сарађују са Владом Србије на путу ка Унији.

„Не бих посету окарактерисао као притисак, већ ангажман. Заједничка посета Клинтонове и Ештонове ставља јасно до знања да не постоји разлика између Сједињених Држава и Европске уније о путу напред“, рекао је Кирби.

Шеф мисије ЕУ у Србији Венсан Дежер поновио је да приступ Србије ЕУ зависи од кључне тачке – видног напретка у односима Београда и Приштине. Он је поздравио ангажман обе стране и додао да је видљив процес нормализације односа Београда и Приштине.

Премијер Србије Ивица Дачић уверен је да гошће из Брисела и Вашингтона доносе добре вести. На дневном реду биће више тема: од европских интеграција и Косова, до регионалне сарадње и борбе против организованог криминала и тероризма.

„Ова посета је више порука охрабрења да Србија иде позитивним током којим је кренула Влада Србије него што долази са неким претњама или ултиматумима. За то увек постоје начини да се саопшти. Не треба преваљивати толики пут да би се то саопштило“, рекао је Дачић.

Премијер је раније најавио да ће са председником Николићем имати заједнички састанак са државним секретарком САД и високом представницом ЕУ.

И амбасадор Србије у Америци Владимир Петровић одбацује сумње о притисцима и тврди да су односи две земље изузетно добри. Доказ за то су, каже, посете на највишем нивоу у протекле три године, од потпредседника САД Џозефа Бајдена до посете Хилари Клинтон – два пута у истом мандату.

„Ако државна секретарка САД као једну од задњих дестинација бира наш регион и специјално Србију, то значи да и даље остајемо центар интересовања, и то у позитивном смислу за развој билатералних односа са САД“, рекао је амбасадор Петровић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оценио је да повод за долазак у Србију Хилари Клинтон и Кетрин Ештон јесте Косово, али да је то више охрабрење посусталим евроинтеграцијама. Симић сматра да Запад брине то што је у Србији подршка евроинтеграцијама опала, посебно међу младима.

 

(Танјуг)