Прочитај ми чланак

КиМ – Рампа на динар погађа најсиромашније: Отима социјалну помоћ и дечји додатак

0

На многим банкоматима широм Косова и Метохије, који припадају Поштанској штедионици, било је истакнуто обавештење да новца нема

Због одлуке премијера привремених институција на Косову и Метохији Аљбина Куртија да забрани динар, испаштаће најсиромашнији грађани јужне српске покрајине.

Иако су добили поруке о редовној уплати социјалне помоћи из буџета Србије, на шалтерима Поштанске штедионице, само они најбржи и најсрећнији могли су да подигну тек по 10.000 динара, јер су исплате ограничене због недостатка новца, а све јер је рампа у последње време два пута спуштена на административним прелазима за возила британске фирме „Хендерсон“ која превози динаре на КиМ.

На КиМ, према последњим подацима, има 31.596 оних који примају социјалу, дечји, борачки додатак или неки други вид помоћи.

То је разлог што су се јуче формирали редове у Северној Митровици, Грачаници, Гораждевцу… где су грађани желели да подигну макар део од 10.000 динара.

Неки нису успели ни у тој намери, јер новца у неким срединама уопште није било, пишу „Вечерње новости“.

„Живим са болесним сином од 40 година који је корисник социјалне помоћи, а који због болести не иде никуда изван Грачанице нити је у стању да оде до Куршумлије која нам је удаљена шездесетак километара, где можемо да подигнемо новац. И ја сам тежак дијабетичар и не могу да путујем, тако да смо остали без средстава за живот. Једноставно не знам како ћемо се снаћи за намирнице наредних дана“, прича са сузама у очима старија жена из Грачанице.

И у Лепосавићу слична слика.

„Ово је заиста страшно, ето данас сам подигла 10.000 динара са којима не знам шта пре да радим. Да ли да платим рачуне или да купим намирнице за мене и супруга? Срећом ћерка нам ради у централној Србији, па сам мање забринута због ње, а нама шта Бог да, али је ово велики грех према српском народу што нам чине из Приштине. Ограничили су нам све, слободу кретања, права на сопствене институције, на језик, а сада нам укидају и право на живот“, каже И. М. из Лепосавића, која не скрива гнев и немоћ.

Мајка четворо деце, која живи у Грачаници, поручује нема пара, а ко зна и да ли ће их бити.

„Како ћу сада, морам сада до централне Србије са њима. Тако је ваљда Курти одредио, ситуација је катастрофа. Стварно немам речи шта нам раде, а причају да хоће мултиетничко друштво. Срам их било“, наводи она.

На многим банкоматима широм Косова и Метохије, који припадају Поштанској штедионици, било је истакнуто обавештење да новца нема.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи казала је да се не одустаје од укидања динара, али да међународни партнери траже да се одреди транзициони период за примену уредбе тзв. Централне банке Косова.

„САД и други савезници не траже од нас да задржимо динар и не треба да стварамо утисак да неко тражи од нас да не поштујемо Устав, јер то није истина. Дакле, имамо потпуно разумевање и, заправо, заједнички циљ са нашим савезницима, посебно са САД. Све о чему се разговара је план транзиције“, рекла је она.

Иначе, на Косову и Метохији плату из буџета Србије прима 31.831 људи, док пензионера има 29.115. Такође, бројна предузећа у српским срединама у јужној покрајини послују у динарима.