Прочитај ми чланак

Карићи под санкцијама америчких власти!

0

Због повезаности са режимом Александра Лукашенка у Белорусији, на црну листу америчких власти доспео је Небојша Карић, син српског привредника Богољуба Карића, као и породичне компаније. Како се наводи у објави америчког трезора, под санкције су стављена лица и фирме које су биле "новчаници" режима и обезбеђивали средства председнику Лукашенку за лично богаћење, али и за финансирање његове коруптивне и бруталне власти.

Мрежу која је одржавала Лукашенков насилни режим чинили су, како пише у саопштењу америчког трезора, и чланови породице Карић. Њихове грађевинске фирме добијале су бројне повластице од Лукашенка – између осталог, државно земљиште у околини Минска вредно 800 милиона долара, пореске олакшице или потпуно укидање пореза, а за инфраструктурне радове користиле су државне ресурсе, пише КРИК.

– Породица Карић сматра се блиском Лукашенку. „Дана Холдингс“ основана на Кипру наводно је понудила запосленима слободан дан за учешће на скупу подршке Лукашенку после намештених избора у августу прошле године, а у пословном простору фирме налази се уметничка галерија коју води Лукашенкова снаја – наводи амерички трезор.

На црну листу осим „Дана холдингс-а“ стављене су и њене белоруске испоставе „Дана Астра“, „Емиратес блуе скy“ и „Дубаи Wатер Фронт“, као и директор Небојша Карић, син Богољуба Карића.

Да подсетимо, КРИК и белоруски Белсат су у мају писали су о везама Карића и Лукашенка које трају више од деценије.

Новинари су открили да су Карићеве фирме највећи грађевински инвеститори у Минску, али да упркос грандиозним обећањима ниједан грађевински подухват нису завршиле како је обећано. Уместо стаклених кула и небодера, по Минску су ницале обичне стамбене зграде од цигле.

Осим тога, новинари су открили да су ове фирме добиле око 400 хектара земље вредне око 800 милиона евра.

Крајем прошле године Карићи су извели маневар који им је омогућио да избегну санкције ЕУ и да у Белорусији неометано послују. Европска унија ставила је у децембру „Дана холдингс“ на „црну листу“. Само неколико дана раније, међутим, ова фирма изашла је из власништва фирми у Белорусији, а уместо ње ушла је регистрована у Уједињеним Арапским Емиратима.

Карићи су се обрели у Белорусији након што је у Србији 2006. године покренута истрага њиховог пословања. Више чланова породице, међу којима и Богољуб Карић, било је осумњичено да су се незаконито обогатили користећи привилеговани положај у режиму Слободана Милошевића. Тужилаштва су тврдила да су Карићи, између осталог, оштетили буџет Србије тако што су из „Мобтела“, телекомуникационе компаније у којој су били партнери држави, лажним уговорима и непостојећим пословима „испумпавали“ новац. Богољуб и његов брат Сретен били су и на потерницама, али су након десет година сви поступци обустављени и они су се вратили у Србију.

Током бекства Карићи су уточиште пронашли у Русији и Белорусији, где су изградили блиске везе са председником Лукашенком.